Słoweńskie służby sanitarne wykryły pałeczki salmonelli w przywożonym mięsie z Polski, przeznaczonym do produkcji kebabów - poinformowała wczoraj słoweńska agencja STA. Podejrzane partie mięsa zostały wycofane z rynku.
Dodatni wynik uzyskano z próbek dwóch partii mięsa pochodzących z Polski. Pierwsza, około tony, została tam dostarczona pomiędzy 1 grudnia a 18 grudnia. Towar został wysłany przez Dunya Doner Kebab z Polski. Próbki do testów zostały pobrane 1 lutego. Druga partia, około 175 kg, została wyprodukowana w Polsce przez Efes-pol Fedai Simsek Sp. Z oo i 9 stycznia trafiła do Słowenii. Trwa wycofywanie produktów z rynku.
Ryzyko zakażenia salmonellą jest znikome, ponieważ mięso jest poddawane obróbce termicznej przed konsumpcją. Słoweńskie służby medyczne poinformowały, że mięso z pałeczkami salmonelli nie pochodzi z polskiej rzeźni z okolic Ostrowi Mazowieckiej. Z tego zakładu do Słowenii pojechało prawdopodobnie około półtora tony mięsa, które już zostało wycofane z obiegu handlowego.