W pierwszych 11 miesiącach 2018 r. głównym producentem wieprzowiny były Niemcy, a następnie Hiszpania i Francja. Tuż za nimi uplasowała się Polska. Co ciekawe, w krajach gdzie panoszy się wirus ASF jak Rumunia czy Łotwa odnotowano znaczny wzrost produkcji.
Według najnowszych danych dostarczonych przez Eurostat, w listopadzie 2018 r. skumulowana roczna produkcja wieprzowiny wyniosła 21,9 mln ton, co oznacza wzrost o 2,8% w stosunku do tego samego okresu w 2017 r. (+605,700 ton).
Pierwszym producentem wieprzowiny w UE są nadal Niemcy, z 4,9 mln ton (-1,6%), a następnie za nimi: Hiszpania 4,16 mln ton (+ 6,7%), Francja (2,0 mln ton, + 0,6%), Polska ( 1,9 miliona ton, + 5,2%) i Dania (1,47 miliona ton, + 6,9%).
Musimy podkreślić wzrosty w niektórych krajach Europy Wschodniej, takich jak Rumunia (+ 12%), Słowacja (+ 18%), Bułgaria (+ 11%) i Łotwa (+ 9%).