Czeska Państwowa Administracja Weterynaryjna (JRC) informuje, że na tamtejszym rynku pojawiło się 300 kilogramów schłodzonego świeżego mięsa z kurczaka z Polski, w którym wykryto Salmonellę. Mięso sprzedawano w czterech praskich sklepach sieci Miloš Křeček KK.
Mięso zostało przyjęte do punktu dystrybucji 12 marca 2018 r. Następnie zostało wysłane do czterech sklepów wyżej wymienionej firmy w Pradze. Mięso najprawdopodobniej zostało już skonsumowane przez kupujących, ponieważ minął jego termin przydatności do spożycia. Na razie nie ma żadnych doniesień, jakoby którykolwiek z konsumentów miał problemy zdrowotne związane ze spożyciem mięsa. - Przy wystarczającej obróbce cieplnej mięsa i podstawowych zasadach higieny ryzyko zakażenia konsumentów jest minimalne. Jeśli jednak ktoś zamroził mięso z tej partii, to nie powinien go spożywać i może zwrócić go tam, gdzie go kupił – informują czeskie służby weterynaryjne.