Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

W pierwszym kwartale br. w Niemczech spadły uboje świń i bydła

Redakcja

W pierwszym kwartale 2019 r. do niemieckich rzeźni dostarczono mniej świń i bydła niż w tym samym okresie 2018 r. Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) w okresie od stycznia do marca łącznie ubojowi zostało poddanych 13,95 miliona świń (w tym ubój gospodarczy). Było to 617 950 sztuk, czyli o 4,4 procent mniej niż w pierwszym kwartale 2018 roku.

 

Spadek był spowodowany niższą podażą świń krajowych przeznaczonych do uboju. Do rzeźni przywieziono 13,05 mln świń, a więc około 614 300 zwierząt lub 4,5% mniej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Uboje trzody chlewnej w Unii Europejskiej zostały znacznie ograniczone w ciągu ostatnich dwóch lat i spadły o 0,4 procent w porównaniu z poprzednim rokiem, osiągając różnicę 898 700 zwierząt. Ze względu na nieco wyższe masy ubojowe niemiecka produkcja wieprzowiny spadła o 4% w porównaniu z pierwszym kwartałem 2018 r. do nieco poniżej 1,33 mln ton.

 

Od stycznia do marca w niemieckich rzeźniach zabito ogółem 867 100 sztuk bydła. W porównaniu z pierwszym kwartałem 2018 r. odnotowano ubój mniejszy o 13 600 zwierząt lub 1,5%. Spadek liczby ubitych cieląt i młodego bydła wyniósł 7,1 proc. W przypadku byków i wołów liczba ubojów spadła o 3,6% rok do roku do 323 760, a w przypadku krów o 1,8% do 310 770. Tylko ubój jałówek w liczbie 149 300 zwierząt przewyższał statystyki z tego samego okresu ubiegłego roku ubiegłego roku, o dobre 10 800 sztuk lub 7,8%. Produkcja wołowiny zwiększyła się łącznie o 0,2 procent, do 285 100 ton, pomimo spadku wskaźnika ubojowego. Powodem było to, że we wszystkich kategoriach zwierząt bydło było dostarczane do rzeźni o większej wadze.

 

W oparciu o wyniki spisu powszechnego zwierząt gospodarskich z listopada 2018 r., które wykazują spadek żywego inwentarza o 2,7%, a u świń o 4,1% w porównaniu z rokiem poprzednim, oczekuje się, że produkcja wołowiny i wieprzowiny w 2019 r. będzie niższa w 2019 r. niż w 2018 r.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: