Duże ilości mięsa dostępne na całym świecie zostaną wkrótce wysłane do Chin. Afrykański pomór świń występujący w tej części świata doprowadzi do nieznanej transformacji handlu międzynarodowego, z potencjalnymi niedoborami białka zwierzęcego w innych miejscach na świecie, napisał bank. Oznacza to, że na całym świecie ceny białka zwierzęcego wzrosną.
Głównie obszary eksportowe, takie jak Unia Europejska, Stany Zjednoczone, Kanada i Brazylia, skorzystają w największym stopniu ze zwiększonego popytu na mięso w Chinach i Azji Południowo-Wschodniej. Chiny zrekompensują również niedobór mięsa wieprzowego poprzez zwiększenie konsumpcji drobiu i wołowiny, a także ryb. Ta zmiana konsumpcji wpłynie również na wzorce konsumpcji w innych częściach świata.
Afrykański pomór świń, który uderzył w Chiny w sierpniu zeszłego roku i szybko rozprzestrzenił się na cały kraj, a jego skutki mogą doprowadzić do redukcji stada świń w tym kraju o 150-200 milionów świń. Redukcja produkcji o 30% w Chinach byłaby porównywalna z roczną produkcją w całej Europie.
Przewiduje się, że odbudowa pogłowia świń w Chinach zajmie lata. Producenci trzody chlewnej będą wahać się przed ponownym uruchomieniem swoich obiektów, ponieważ obawiają się, że wirus ponownie uderzy. Sytuacja podobnie wygląda w Kambodży i Wietnamie.