Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Marka szynki parmeńskiej zagrożona. Oszustwa na dużą skalę

Redakcja

Włoskie organy ścigania zarekwirowały 3,5 miliona szynek parmeńskich. Jest to efekt prowadzonego na dużą skalę dochodzenia w sprawie oszustw związanych z podrabianiem tej słynnej marki.

 

Hale dojrzewania na wzgórzach Langhirano mają obecnie ma hakach 3,5 miliona szynek i nie wiadomo czy otrzymają pięcioramienną koronę szynki parmeńskiej. Czterech prokuratorów zajmuje się obecnie dochodzeniem w sprawie podrabiania słynnej szynki. W sumie podejrzanych jest ponad 70 osób z 30 różnych firm.

 

Jak wykazało dochodzenie, 3,5 miliona szynek pochodzi od świń o wyższej wadze żywej niż pozwalają na to surowe normy konsorcjum szynki parmeńskiej. Pochodzenie świń jest również niejasne.

 

Skandal parmeńską szynką rozpoczął się dwa lata temu, kiedy okazało się, że rodowód świń na szynkę był niewłaściwy. Maciory zapłodniono nasieniem pochodzącym z Danii. Spowodowało to szybszy wzrost świń, które dodatkowo stały się cięższe i zaczęły spalać mniej tłuszczu. Świnie z szynki parmeńskiej mogą żyć ważąc maksymalnie od 144 do 176 kg.

 

Szynka parmeńska jest rozpoznawalna po pięcioramiennej koronie na szynce lub na opakowaniu. Konsorcjum producentów, Consorzio del Prosciutto di Parma, zapewnia, że szynka spełnia wszystkie warunki i dlatego może być nazywana szynką parmeńską. Na przykład świnie muszą dorastać w gospodarstwach zlokalizowanych w jednym z dziesięciu wymienionych regionów północnych i środkowych Włoch. Rasa jest ustalona, a świnie muszą mieć co najmniej dziewięć miesięcy i średnią żywą wagę 160 kilogramów. Co więcej nie mogą jeść przez 15 godzin przed ubojem. Hodowca świń musi być w stanie to wszystko udokumentować. Tylko świnie spełniające te warunki mogą być przeznaczone do uboju.

 

Kontrola wykazała jednak, że ustalenie pochodzenia połowy świń jest niemożliwe, a waga zwierząt nie została zweryfikowana. Kiedy inspektorzy to zrobili, szybko okazało się, że duża część zwierząt jest cięższa niż zezwalają na to przepisy. Co więcej, 20 procent świń nie spełniało wymagań pochodzenia. Ostatecznie stwierdzono, że tylko 4 procent świń spełniało normy.

 

Szynka parmeńska jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych we Włoszech, z rocznym obrotem 1,7 miliarda euro. Jej produkcja zapewnia 5000 bezpośrednich i 50 000 pośrednich miejsc pracy.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: