Wietnamski wiceminister rolnictwa Phung Duc Tien ogłosił, że jego kraj może niebawem potrzebować 200 000 ton importowanej wieprzowiny. W oświadczeniu Tien wezwał odpowiednie agencje do dokładnego obliczenia niedoborów podaży, które będą pomocne w ocenie wielkości zagranicznych zakupów, które pozwolą na zaspokojenie popytu krajowego, kontrolę podwyżek cen i ograniczenie inflacji.
Jak dotąd cena wieprzowiny w Wietnamie wzrosła o 20% od czasu pierwszego wybuchu ogniska ASF w lutym. Do tej pory Wietnam stracił 5,8 miliona świń ze swoich 30 milionów inwentarza, co spowodowało spadek produkcji wieprzowiny o 300 000 ton. Według Tien, średnia cena żywca wieprzowego w tym kraju wynosi 60 000 - 67 000 dongów wietnamskich (2,6 - 2,9 USD) za kilogram lub nawet 75 000 - 80 000 dongów wietnamskich (3,3 - 3,5 USD) na niektórych obszarach zmagających się z deficytem tego mięsa. Według analizy przedstawionej przez Rabobank, w tym roku konsumpcja wieprzowiny w Wietnamie może spaść o 12%.