Azja staje się coraz ważniejsza dla brazylijskiego sektora trzody chlewnej. Chociaż rynek wewnętrzny Brazylii nadal pozostaje najważniejszy, Azja jest już odbiorcą 64% eksportu tamtejszej wieprzowiny. Głównym czynnikiem napędzającym brazylijski sukces, jest afrykański pomór świń w Chinach i innych krajach tego kontynentu.
Najprawdopodobniej produkcja wieprzowiny za 2019 r. po raz pierwszy w historii przekroczy 4 mln ton. Ubiegły rok był również najlepszy w historii pod względem z eksportu. Poza kraj sprzedano 740 000 ton.
Protein brazylijski Animal Association (ABPA) przedstawił te dane jeszcze w ubiegłym roku podczas dorocznej imprezy kończącej rok. Francisco Turra, prezes ABPA, sklasyfikował 2019 jako „nadzwyczajny” zarówno dla sektora drobiu, jak i trzody chlewnej w tym kraju. - Musimy świętować. Po 4 trudnych latach zareagowaliśmy i zamykamy 2019 rok znacznie lepiej. Na przykład w grudniu 2018 r. byliśmy pełni wątpliwości. Zanotowaliśmy spadek produkcji, eksportu i konsumpcji – przypomniał Turra. - Wszystkie białka zwierzęce będą miały wyjątkowy rynek w nadchodzących latach. Brazylia jest jednym z najważniejszych dostawców żywności na świecie - dodał prezes ABPA.
Rosnący handel zagraniczny jest bezpośrednio związany z kryzysem ASF w Azji, który spowodował wzrost importu w brazylijskim sektorze kurcząt, wieprzowiny i wołowiny. Prawie jedna trzecia (32,7%) eksportu brazylijskiej świni została wysłana do Chin, a 21,6% do Hongkongu do listopada ub.r. Do Azji powędrowało 64% całkowitego eksportu wieprzowiny. Szacuje się, że wzrost eksportu wyniósł w 2019 r. koło 14,5% co jest wynikiem lepszym niż poprzednim rekord z 2018 r - 722 000 ton.
Źródło: Pig Progress