Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Parlament Europejski rozpoczyna debatę o podatku za mięso. Wieprzowina będzie droższa o 15 zł/kg?

Redakcja

W najbliższą środę w Parlamencie Europejskim odbędzie się debata związana z propozycją "sprawiedliwego ustalania cen mięsa", znaną również, jako"opłata środowiskowa. - Cena mięsa nie uwzględnia kosztów środowiskowych i cierpienia zwierząt. Co więcej w procesie jego produkcji wykorzystuje się antybiotyki, które są szkodliwe dla ludzi. Czy to nie jest kolejny argument, żeby przejść na weganizm – pyta europosłanka Sylwia Spurek.

 

Raport w tej sprawie przygotowała koalicja TAPP - w jej skład wchodzą wiodące organizacje rolnicze, zdrowotne i ekologiczne. Koncepcja koalicji zakłada by od 2022 roku we wszystkich krajach unijnych wprowadzić dodatkową opłatę na sprzedawane mięso. Jak argumentują pomysłodawcy, dochody z tytułu nowego podatku mogłyby wynieść 32,2 mld euro rocznie w 27 państwach członkowskich UE do 2030 roku. W opinii koalicji TAPP te środki mogły zostać wykorzystane przede wszystkim na pomoc rolnikom w inwestowaniu w bardziej ekologiczne uprawy i hodowle.

 

Jak podaje Radio Zet, gdyby państwa unijne wprowadziły proponowane zalecenia, to ceny wołowiny i cielęciny wzrosłyby o 47 eurocentów (w przeliczeniu 2 zł) za 100 gramów, dla wieprzowiny o 36 eurocentów (1,5 zł) za 100 gramów, a dla kurczaka o 17 eurocentów (73 gr) za 100 gramów do 2030 roku. Nowy podatek doprowadziłby w ciągu dekady do zmniejszenia spożycia kurcząt, wieprzowiny i wołowiny odpowiednio o 30 proc., 57 proc. i 67 proc.

 

Debatę nad podatkiem od mięsa współorganizują europosłowie zielonych i socjaldemokratów (koalicja S&D) - wśród nich Sylwia Spurek. - Cena mięsa nie uwzględnia kosztów środowiskowych i cierpienia zwierząt. Co więcej w procesie jego produkcji wykorzystuje się antybiotyki, które są szkodliwe dla ludzi. Czy to nie jest kolejny argument, żeby przejść na weganizm - napisała na Twitterze Sylwia Spurek. - Branża mięsna powinna pokrywać swoje koszty środowiskowe i być może płacić dodatkowy podatek. To pozwoliłoby ograniczyć spożycie mięsa i promować bardziej przyjazną dla środowiska i zdrowia produkcję żywności – dodaje eurodeputowana.

 

 

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: