Jak informuje chińskie ministerstwo rolnictwa, handel wieprzowiną w tym kraju został zawieszony. Urzędnicy oświadczyli, że za tą decyzją kryją się uzasadnione przypuszczenia, że mięso może przenosić koronawirusa z jednego regionu do drugiego, zakażając ludzi.
Handel zostanie wznowiony w przyszłym tygodniu, dając władzom czas na „zapewnienie prawdziwej wiarygodności danych”. Skutki tej decyzji już są odczuwalne na rynku amerykańskim, gdzie notowania futures na chude świnie spadły o ponad 10 USD w ciągu tygodnia. - Wydaje się, że z jakiegoś powodu handlowcy chudej wieprzowiny wierzą, że koronawirus w Chinach sprawi, że konsumenci przestaną jeść wieprzowinę. Nie jestem pewien, skąd ten pomysł - powiedział Jim Long, prezes i dyrektor generalny Genesus Inc.
Eksport wieprzowiny z USA wyniósł w dniach 17-23 stycznia 43 600 ton - dwukrotnie więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W Chinach średnia cena świń wynosiła 36,32 RMB/kg (5,19 USD) w porównaniu z poprzednim tygodniem. - Naszym zdaniem cena wieprzowiny jest wskaźnikiem popytu. Jeśli cena wieprzowiny utrzymuje się, oznacza to, że rynek nie zachwiał się. Wydaje się, że do tej pory Chińczycy nadal chętnie jedzą wieprzowinę - dodał Long, który również wskazuje na ceny świń rzeźnych u głównych producentów w Europie (stan na 29 stycznia): Niemcy 1,85 Euro / kg + 1,6% i (30 stycznia ) Hiszpania 1,424 euro / kg + 0,3%.
W ostatnim czasie brazylijscy producenci mięsa JBS i BRF oświadczyli Reuterowi, że wybuch koronawirusa w Chinach może zwiększyć chiński popyt na ich produkty, w tym wieprzowinę.
15 stycznia Chiny i USA podpisały umowę handlową fazy 1, obniżając cła na niektóre produkty rolne, w tym wieprzowinę. eFeedLink przewiduje, że chiński import wieprzowiny z USA osiągnie w tym roku wartość 3,1 mld USD w porównaniu z około 1,25 mld USD w 2019 r. Część wzrostu nastąpi kosztem Brazylii i UE.
Źródło: euromeatnews.com