Import wieprzowiny do Chin był znacznie wyższy w 2019 r. niż w 2018 r. Powodem był rzecz jasna afrykański pomór świń i poważny ubytek w krajowym pogłowiu świń.
W ubiegłym roku Chiny zaimportowały około trzech milionów ton wieprzowiny, produktów ubocznych i podrobów. W porównaniu do poprzedniego roku był to wzrost o 41 procent lub 870 000 ton wieprzowiny. Import zwiększy się również w tym roku. Spór handlowy między Stanami Zjednoczonymi a Chinami i związane z tym wysokie cła przywozowe, jak zakładano, nie zmniejszyły znacznie przywozu ze Stanów Zjednoczonych.
Największy wzrost handlu nastąpił w imporcie mrożonej wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych, Danii i Hiszpanii. Na dużych obszarach dotkniętych przez koronawirusa uwalniane są przez tamtejszy rząd duże ilości mrożonej wieprzowiny w celu zrekompensowania skutków oddziaływania wirusa ASF. Dzisiaj w Państwie Środka z rezerwy państwowej skierowano na krajowy rynek ok. 20 tys. ton wieprzowiny.