Raport FAO, dotyczący perspektyw na lata 2020/2021, prognozuje miesiące niepewności na rynkach żywności na całym świecie. Przyczyną jest pandemia koronawirusa.
Rynki żywnościowe będą miały jeszcze wiele miesięcy niepewności z powodu COVID-19, ale sektor rolno-spożywczy najprawdopodobniej wykaże większą odporność na kryzys pandemiczny niż inne sektory, zgodnie z nowym raportem opublikowanym przez Organizację ds. Żywności i Rolnictwa Organizacja Narodów Zjednoczonych (FAO). Wpływ pandemii będą odczuwać wszystkie sektory żywnościowe na świecie - zboża, uprawy oleiste, mięso, nabiał, ryby i cukier.
- Skutki pandemii COVID-19 były odczuwane - w różnym stopniu - we wszystkich sektorach żywności ocenianych przez FAO. Chociaż COVID-19 stanowił poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego, ogólnie nasza analiza pokazuje, że z perspektywy globalnej rolnictwo i rynki towarowe okazują się bardziej odporne na pandemię niż wiele innych sektorów. Ze względu na rozmiar wyzwania i ogromną niepewność z tym związaną, społeczność międzynarodowa musi pozostać czujna i gotowa reagować, jeśli zajdzie taka potrzeba - powiedział Boubaker Ben-Belhassen, dyrektor działu handlu i rynków FAO.
W przypadku przemysłu mięsnego raporty, przewidują spadek produkcji o 1,7% z powodu chorób zwierząt, zakłóceń rynku związanych z COVID-19 i długotrwałych skutków susz. Międzynarodowy handel mięsem prawdopodobnie odnotuje umiarkowany wzrost - ale znacznie wolniejszy niż w 2019 r. - w dużej mierze utrzymany przez wysoki import z Chin.
Międzynarodowe ceny mięsa spadły o 8,6% od stycznia 2020 r., przy czym najbardziej gwałtownie spadła cena baraniny, a następnie drobiu, wieprzowiny i wołowiny ze względu na wpływ środków związanych z COVID-19, w tym wynikające z tego wąskie gardła logistyczne, gwałtowny spadek światowego importu popyt i znaczne ilości niesprzedanych produktów mięsnych.
Źródło: euromeatnews.com