Rosja zwiększyła produkcję mięsa, mleka i jaj w pierwszej połowie 2020 roku. Według aktualnych danych rosyjskiej Federalnej Służby Statystycznej (Rosstat) produkcja mięsa wyniosła 7,1 mln t żywej wagi. To o 4 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Podobne tendencje obserwowane są na Ukrainie i Białorusi.
Na dzień 1 lipca statystycy oszacowali pogłowie rosyjskiego bydła na 19,2 mln sztuk, w tym 8,1 mln krów. W porównaniu z rokiem poprzednim oznacza to wzrost odpowiednio o 0,3 proc. I 0,4 proc. W międzyczasie liczba świń wzrosła o 5,3% do 26,8 miliona, podczas gdy pogłowie owiec i kóz zmniejszyło się o 0,8% do łącznie 24,9 miliona zwierząt. Natomiast rosyjskie stado drobiu zmniejszyło się o 0,3 procent do 563,4 miliona zwierząt.
Na Ukrainie produkcja mięsa wzrosła o 8 procent do łącznie 1,65 mln ton wagi żywej. Białoruski Urząd Statystyczny (Belstat) informuje o wzroście produkcji mięsa w okresie od stycznia do czerwca 2020 r. o 4,8 proc. w porównaniu z I półroczem 2019 r., do 931,2 tys. t.