W 2019 r. uzyskano w Polsce 7107,3 tys. ton żywca rzeźnego. Produkcja utrzymała się na zbliżonym poziomie (spadek o 0,1%) w stosunku do 2018 r. W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2019 r. 6298,2 tys. ton żywca, tj. o 328,1 tys. ton (o 5,5% więcej) niż w 2018 r.
W 2019 r. wyprodukowano 7107,3 tys. ton żywca rzeźnego ogółem - o 4,2 tys. ton (tj. o 0,1%) mniej niż w 2018 r. W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła) produkcja ogółem wyniosła 5480,7 tys. ton i była niższa od uzyskanej w poprzednim roku o 7,7 tys. ton, tj. o 0,1%.
Gatunek żywca |
Wielkość produkcji w tys. ton |
2018=100 |
Wołowego łącznie z cielęcym |
1092,4 |
99,0 |
Wieprzowego |
2392,7 |
94,6 |
Baraniego |
3,6 |
119,8 |
Końskiego |
16,6 |
94,0 |
Drobiowego |
3596,3 |
104,2 |
W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2019 r. 6298,2 tys. ton żywca, tj. o 328,1 tys. ton (o 5,5% więcej) niż w 2018 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 88,6% produkcji krajowej.
W 2019 r. w ogólnej produkcji żywca rzeźnego wzrósł, w porównaniu z rokiem 2018, udział żywca drobiowego o 2,1 p. proc., a zmalał udział żywca wieprzowego o 1,9 p. proc., żywca wołowego łącznie z cielęcym o 0,1 p. proc. i końskiego o 0,1 p. proc. Udział pozostałych gatunków żywca rzeźnego, tj. baraniego, króliczego i koziego kształtował się na poziomie sprzed roku.
Źródło: GUS