Rząd Tajwanu zniósł zakaz importu wieprzowiny i wołowiny ze Stanów Zjednoczonych. Przepisy wejdą w życie 1 stycznia 2021 r. Decyzja ta wywołała wzburzenie Tajwańczyków, którzy na ulicach manifestowali swoje niezadowolenie. Mieszkańcy wyspy obawiają się szkodliwej raktopaminy w wieprzowinie z USA.
Duża część społeczeństwa krytykuje prezydenta Tajwanu za to, że zniesienie zakazu importu przywróciło na rynek wieprzowinę z USA, która zawiera pozostałości raktopaminy. Lek ten wykorzystywany jest w hodowli zwierząt w USA jako stymulator wzrostu. Stosowanie tego środka zakazane jest m.in. w Chinach i Unii Europejskiej. Po kilku poważnych skandalach związanych z żywnością, wielu Tajwańczyków obawia się, że jedzenie amerykańskiej wieprzowiny może zaszkodzić ich zdrowiu.
Rząd się temu sprzeciwia i broni zezwolenia na import. Nie przewiduje się zagrożenia dla bezpieczeństwa, a zezwolenie na import wzmocni relacje między Tajwanem a USA. W rzeczywistości wieprzowina była kluczowym elementem negocjacji umowy o wolnym handlu między Stanami Zjednoczonymi a Tajwanem.
Źródło: SUS Online