Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso z drukarki 3D trafi na rynek w 2022 r.

Redakcja

Izraelska firma Meat-Tech 3D ogłosiła w tym tygodniu, że podpisała umowę nabycia 100% kapitału zakładowego Peace of Meat PV, pionierskiego belgijskiego producenta hodowlanych produktów ptasich. Nowy właściciel wierzy, że będzie w stanie wykorzystać technologie Peace of Meat, w tym nowe hybrydowe produkty spożywcze, w celu przyspieszenia wejścia na rynek, podczas gdy Meat-Tech opracuje przemysłowy proces uprawy i produkcji mięsa przy użyciu technologii biodruku 3D, bez szkody dla zwierząt. 

 

Peace of Meat opracowało zastrzeżoną technologię bioreaktora opartą na komórkach macierzystych do hodowli tłuszczów zwierzęcych z kurczaków i kaczek, bez szkody dla zwierząt. Przeprowadzono szereg testów smakowych, wykazując potencjał tego, że tłuszcz hodowlany ma poprawiać smak produktów białkowych pochodzenia roślinnego. Pierwsze oczekiwane zastosowanie tej technologii dotyczy hybrydowych produktów spożywczych, łączących białko roślinne z hodowlanym tłuszczem zwierzęcym, zaprojektowanych w celu zapewnienia analogów mięsa o cechach (smaku i konsystencji) zbliżonych do tradycyjnych produktów mięsnych. Meat-Tech szacuje, że pierwsze produkty hybrydowe oparte na technologii Peace of Meat mogą trafić na rynek już w 2022 roku.

 

 

- Nowatorska technologia Meat-Tech do produkcji mięsa z wykorzystaniem druku 3D zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Dzięki naszej strategii przejęć wierzymy, że możemy przekształcić Meat-Tech w wiodące światowe centrum i główny ośrodek dla innowacyjnych i przełomowych rozwiązań spożywczych opartych na komórkach. Te produkty są zarówno zdrowe, jak i przyjazne dla środowiska. Połączenie kapitału ludzkiego Peace of Meat i technologii sprawia, że ​​to przejęcie jest znaczącym krokiem w tym kierunku. Cieszę się, że oba zespoły zarządzające mają wspólną wizję i strategię i mogą połączyć siły, aby przyspieszyć rozwój i stworzyć realne alternatywy na światowym rynku mięsnym - oświadczyła Sharon Fima, CEO Meat-Tech.

 

 

Źródło: euromeatnews.com 

 

 

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: