Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

W ciągu dekady produkcja wieprzowiny w UE spadnie o 1 mln ton

Redakcja

Zgodnie z prognozami rolnymi Unii Europejskiej na lata 2020-30 oczekuje się mniejszego spożycia mięsa na mieszkańca. Pojawią się bardziej wydajne systemy produkcji z mniejszą liczbą zwierząt i zmniejszony eksport żywych zwierząt. Ogólnie przewiduje się, że spożycie mięsa na mieszkańca w UE spadnie o 1,1 kg, osiągając 67,6 kg do 2030 r.

 

Troska o środowisko w kilku państwach członkowskich UE, w połączeniu z ryzykiem wystąpienia ASF i zmianami preferencji konsumentów, prawdopodobnie ograniczy produkcję wieprzowiny w UE w perspektywie średnioterminowej. Oczekuje się, że w latach 2020–2030 produkcja tego mięsa spadnie o 1 mln t (-4,6%). Światowy rynek wieprzowiny będzie nadal zwiększał niepewność w produkcji i dostępności mięsa do spożycia w UE. Na przykład produkcja w UE nie wzrosła w 2020 r. ze względu na niekorzystny klimat inwestycyjny, pomimo szczytu światowego popytu i korzystnych cen.

 

Konsumpcja wieprzowiny na mieszkańca w UE zaczęła spadać w 2019 r., kiedy UE przekierowała dużą część produkcji wieprzowiny do Chin, podczas gdy ceny krajowe były wysokie. Spowodowało to przejście konsumentów na tańsze alternatywy. Spadek ma się utrzymywać po krótkim ożywieniu w 2021 r., do 32 kg na mieszkańca do 2030 r. (1,4 kg mniej niż w 2020 r.). Konsumenci w UE mogą nie wrócić do wieprzowiny i zamiast tego będą preferować mięso drobiowe.

 

Globalny i unijny rynek wieprzowiny pozostaje niepewny ze względu na ciągły, choć malejący wpływ ASF w Azji. Po pierwsze, potencjał produkcyjny w krajach azjatyckich może poprawiać się szybciej niż oczekiwano. W Chinach, po 2 latach niedoborów i wysokich cen, popyt na import prawdopodobnie spadnie znacząco w 2021 r., a produkcja wieprzowiny może osiągnąć poziom sprzed ASF do 2025 r., jeśli restrukturyzacja przemysłu wieprzowego zakończy się sukcesem. Po drugie, zakazy importu związane z ASF nasiliły się w krajach azjatyckich po wybuchu epidemii w Niemczech we wrześniu 2020 r. i spowodują zatrzymanie dużego odpływu unijnej wieprzowiny w 2021 r.

 

W każdym razie unijny eksport wieprzowiny, który osiągnął już szczyt w latach 2019-2020, nie odbije się wraz ze spadkiem popytu w Chinach. do 2030 r. Eksport UE może pozostać nieco wyższy niż w 2018 r., dzięki popytowi ze strony innych partnerów azjatyckich, którym może nie udać się całkowicie wyjść z ASF. Ogólnie UE pozostanie światowym liderem w eksporcie wieprzowiny (38%).

 

Ceny wieprzowiny w UE osiągnęły szczyt w 2019 r. Ze względu na ogromny popyt ze strony Chin, podczas gdy COVID-19 i związane z ASF zakazy importu niemieckiej wieprzowiny przyczyniły się do spadku w 2020 r. Globalna konkurencja (ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii i Kanady) oraz związana z ASF utrata popytu na mięso z UE spowoduje dalsze spadki cen. Ponieważ dostępność będzie się zmniejszać, ceny w UE powinny wzrosnąć do około 1600 EUR/t do 2030 r.

 

 

Źródło: pig333.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: