Dieta wegańska jest modna. To w jaki sposób ten rodzaj odżywiania wpływa na zdrowie jest przedmiotem dociekań naukowców. W badaniu przeprowadzonym przez niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) za pomocą ultrasonografii kości piętowej, określono stan kości 36 wegan i 36 osób o mieszanej diecie. Jakie były rezultaty?
Jak wynika z badań BfR, osoby, które stosowały dietę wegańską, miały gorsze wyniki stanu kości niżeli mięsożerne osoby poddane badaniu.
W badaniu naukowcy określili biomarkery we krwi i moczu. Miało to pomóc w identyfikacji składników odżywczych, które mogą być związane z dietą i zdrowiem kości. Z 28 parametrów stanu odżywienia i metabolizmu kości, można było zidentyfikować dwanaście biomarkerów, które są najsilniej związane ze zdrowiem kości - na przykład aminokwas lizyna oraz witaminy A i B6.
Wyniki pokazują, że w połączeniu z dietą wegańską te biomarkery występowały głównie w niższych stężeniach. Może to wyjaśniać słabszy stan kości. - Dieta wegańska jest często uważana za prozdrowotną. Jednak nasze odkrycia naukowe wskazują, że dieta wegańska ma wpływ na zdrowie kości - mówi prezes BfR prof. Andreas Hensel.