Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Brytyjczycy drastycznie ograniczą spożycie mięsa na rzecz redukcji emisji dwutlenku węgla

Redakcja
mięso, pieprz, sól, walka z mięsem, zmiany klimatyczne, emisja CO2

Wielka Brytania przyspieszy realizację celu redukcji emisji dwutlenku węgla, w tym środków takich jak zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału. W tym celu zaleca się zmniejszenie konsumpcji o 9% do 2025 r., 20% do 2030 r. i 35% do 2050 r.

Nowe zobowiązania dotyczące zmian klimatycznych, ogłoszone niedawno przez rząd Wielkiej Brytanii, obejmują potencjalną redukcję emisji o 78% do 2035 r., Co oznacza, że ​​obecny cel Wielkiej Brytanii w zakresie redukcji emisji zostanie przyspieszony o 15 lat.

 

Przewidywane środki służące osiągnięciu tego celu obejmują: rozwój samochodów elektrycznych i niskoemisyjnego ogrzewania oraz zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału. Komitet ds. Zmian Klimatu stwierdza, że ​​spożycie mięsa powinno zostać zmniejszone nawet o jedną trzecią. Ten organ publiczny, który nie jest zależny od żadnego ministerstwa, zaleca zmniejszenie konsumpcji o 9% do 2025 r., 20% do 2030 r. I 35% do 2050 r.

 

Chociaż sektor rolnictwa z zadowoleniem przyjął nowe środki walki ze zmianami klimatycznymi, niektóre grupy nie zgadzają się z propozycją dotyczącą spożycia mięsa. Organizacja charytatywna Sustainable Food Trust, która popiera zrównoważone systemy żywnościowe, uważa, że ​​zaprzestanie spożywania mięsa „nie jest odpowiedzią”. Wg organizacji należy kupować lokalne brytyjskie mięso, które jest produkowane w sposób zrównoważony i spełnia rygorystyczne wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt. Organizacja zwraca uwagę, że zwierzęta hodowane na pastwiskach, w płodozmianie z uprawami, są częścią rozwiązania problemu zmiany klimatu, ponieważ przyczyniają się do zdrowia gleby i sekwestracji dwutlenku węgla. Dlatego ma sens, że zrównoważona konsumpcja mięsa jest kluczowym elementem planowania redukcji emisji.

 

 

Źródło: pig333.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: