Wielka Brytania przyspieszy realizację celu redukcji emisji dwutlenku węgla, w tym środków takich jak zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału. W tym celu zaleca się zmniejszenie konsumpcji o 9% do 2025 r., 20% do 2030 r. i 35% do 2050 r.
Nowe zobowiązania dotyczące zmian klimatycznych, ogłoszone niedawno przez rząd Wielkiej Brytanii, obejmują potencjalną redukcję emisji o 78% do 2035 r., Co oznacza, że obecny cel Wielkiej Brytanii w zakresie redukcji emisji zostanie przyspieszony o 15 lat.
Przewidywane środki służące osiągnięciu tego celu obejmują: rozwój samochodów elektrycznych i niskoemisyjnego ogrzewania oraz zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału. Komitet ds. Zmian Klimatu stwierdza, że spożycie mięsa powinno zostać zmniejszone nawet o jedną trzecią. Ten organ publiczny, który nie jest zależny od żadnego ministerstwa, zaleca zmniejszenie konsumpcji o 9% do 2025 r., 20% do 2030 r. I 35% do 2050 r.
Chociaż sektor rolnictwa z zadowoleniem przyjął nowe środki walki ze zmianami klimatycznymi, niektóre grupy nie zgadzają się z propozycją dotyczącą spożycia mięsa. Organizacja charytatywna Sustainable Food Trust, która popiera zrównoważone systemy żywnościowe, uważa, że zaprzestanie spożywania mięsa „nie jest odpowiedzią”. Wg organizacji należy kupować lokalne brytyjskie mięso, które jest produkowane w sposób zrównoważony i spełnia rygorystyczne wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt. Organizacja zwraca uwagę, że zwierzęta hodowane na pastwiskach, w płodozmianie z uprawami, są częścią rozwiązania problemu zmiany klimatu, ponieważ przyczyniają się do zdrowia gleby i sekwestracji dwutlenku węgla. Dlatego ma sens, że zrównoważona konsumpcja mięsa jest kluczowym elementem planowania redukcji emisji.
Źródło: pig333.com