W październiku do Państwa Środka ściągnięto zaledwie 664 000 ton mięsa. Według oficjalnych danych, jest to najniższy wolumen importu do Chin od 20 miesięcy. Dostawy mięsa z zagranicy są o 12,8% niższe od wolumenów notowanych w październiku 2020 r., a także o 30 000 ton mniejsze niż we wrześniu br.
Przesyłki w pierwszych 10 miesiącach 2021 r. wyniosły 8,05 mln ton, co oznacza spadek o 1,5% w stosunku do ubiegłorocznych wolumenów. Od 2018 r. Chiny stale zwiększały import wieprzowiny, aby pokryć deficyt na rynku krajowym, ponieważ trwająca epidemia ASF zniszczyła ponad 35% krajowego stada świń. Jednak od 2020 r. chińskie zapasy trzody chlewnej wzrosły, co doprowadziło do gwałtownego spadku cen. W rezultacie import wieprzowiny jest w tym roku o wiele niższy.
Chociaż ceny wieprzowiny wzrosły w październiku, gdy chłodniejsza pogoda zwiększyła konsumpcję, to jednak są one o połowę niższe niż na początku roku.
Źródło: euromeatnews.com