Hodowla świń jest głównym motorem wzrostu produkcji mięsa w Rosji. W ciągu ostatnich 5 lat produkcja wzrosła o 39% (+1,5 mln ton).
W I i II kwartale br. dynamika wzrostu produkcji mięsa wieprzowego w Rosji nieznacznie spadła w stosunku do wskaźnika ubiegłorocznego, co spowodowane jest wzrostem kosztów produkcji, w szczególności wzrostem kosztów pasz, a także sytuacją epizootyczną w wielu regionach. Dzięki środkom wsparcia państwa, w tym wprowadzeniu ceł na eksport zbóż i roślin oleistych, rozszerzeniu krótkoterminowej akcji kredytowej oraz przedłużeniu preferencyjnych kredytów inwestycyjnych, sytuacja w podsektorze uległa stabilizacji.
Od stycznia do października produkcja żywca wieprzowego (w żywej wadze) w przedsiębiorstwach rolnych wyniosła 3,9 mln ton - czyli o 35 tys. ton więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Według Ministerstwa Rolnictwa Rosji, sektor utrzyma tę dodatnią dynamikę, a wielkość produkcji trzody chlewnej do końca roku ma sięgnąć 5,5 mln ton żywej wagi.