Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Bruksela prognozuje spadek produkcji i konsumpcji wieprzowiny

Redakcja
mięso, wieprzowina, spożycie

Kwestie zrównoważonego rozwoju będą w coraz większym stopniu wpływać na produkcję i konsumpcję mięsa w Unii Europejskiej w ciągu następnej dekady. Tak przynajmniej zakłada Komisja Europejska w aktualnej prognozie długoterminowej i oczekuje również spadku produkcji i konsumpcji w związku z „tą zmianą świadomości”.

 

W porównaniu ze średnią z lat 2019-2021 oczekuje się, że spożycie mięsa w UE spadnie o około 800 000 ton lub o 2,0% do 37,2 mln ton do 2031 roku. Zakłada się spadek średniego spożycia na mieszkańca o 800 g do 67,0 kg. Oczekuje się, że produkcja mięsa w państwach członkowskich spadnie o 4,0% do 42,9 mln ton w ciągu dekady.

 

Komisja uważa, że ​​modernizacja, innowacyjne technologie i zmiany w praktyce rolniczej doprowadzą do bardziej wydajnej i przyjaznej dla środowiska produkcji mięsa. Obawy konsumentów o środowisko i zmiany klimatyczne doprowadzą do zwrócenia większej uwagi na proces produkcji i pochodzenie produktów.

 

Innymi czynnikami wpływającymi na zmianę nawyków konsumentów będą prawdopodobnie kwestie zdrowotne i żywieniowe, ale także zwiększony popyt na bardziej przetworzone mięso i produkty gotowe. Władze brukselskie nie spodziewają się, że mięso laboratoryjne stanie się konkurentem w ciągu najbliższych dziesięciu lat, ponieważ istnieją problemy z akceptacją konsumentów i ceną. Prawdopodobnie na znaczeniu zyskają alternatywy dla mięsa oparte na roślinach.

 

Jedynie drób może zyskać 

 

 

Komisja przewiduje różne zmiany w poszczególnych rodzajach mięsa. Przewiduje się, że do 2031 r. średnie spożycie mięsa drobiowego na mieszkańca wzrośnie o 1,3 kg do 24,8 kg w porównaniu z okresem referencyjnym, a produkcja UE ma wzrosnąć o 4,0% do 14,1 mln ton. Niektórzy konsumenci uważają drób za zdrowszy od innych rodzajów mięsa, ze względu na niższą zawartość tłuszczu, jest łatwiejszy w przygotowaniu, tańszy i ma niższą emisję CO 2 na kilogram niż np. wołowina.

 

Bruksela prognozuje, że średnia konsumpcja wieprzowiny na mieszkańca UE spadnie w ciągu 10 lat o 1,5 kg do 32,0 kg/rok. Komisja oczekuje, że produkcja wieprzowiny do 2031 r. zmniejszy się o 1,8 mln t lub prawie 8% do 21,5 mln ton. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku wołowiny z przewidywanym spadkiem produkcji o 8% do 6,6 mln t. Przewiduje się, że średnie spożycie na mieszkańca spadnie o około 700 g do 9,7 kg rocznie.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: