Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Największy wzrost spożycia mięsa odnotowano w Rosji, Wietnamie i Peru

Redakcja
mięso, konsumpcja mięsa, wieprzowina

Niedawne badanie z Australii, opublikowane w Animals, przeanalizowało dane z krajów, aby zobaczyć, które z nich zwiększają, a które zmniejszają spożycie mięsa. W badaniu oceniono dane z lat 2000-2019.

 

Wyniki badania pokazują, że szczytowe spożycie mięsa mogło zostać osiągnięte w kilku krajach. Istnieją jednak również dowody na ciągły wzrost konsumpcji w wielu krajach o gospodarkach wschodzących. Naukowcy powiedzieli, że znaleźli dowody na to, gdy próbowali powiązać produkt krajowy brutto (PKB) na mieszkańca ze spożyciem mięsa na mieszkańca. Znaleźli bezpośredni związek między rosnącą konsumpcją a wzrostem bogactwa w gospodarkach wschodzących, ale brak związku w krajach o wyższych dochodach.

 

W latach 2000-2019 nastąpiły poważne zmiany w spożyciu mięsa na całym świecie. W 2019 r. najpopularniejszym mięsem na świecie był drób, następnie wieprzowina, wołowina, a dalej mięso baranie i kozie.

 

W większości badanych krajów (26 z 35) całkowite spożycie mięsa na mieszkańca znacznie wzrosło w badanym okresie, przy czym największy wzrost zaobserwowano w Rosji, Wietnamie i Peru. Jak wynika z badań, w krajach Ameryki Południowej o stosunkowo wysokim spożyciu mięsa w 2000 r. zaobserwowano roczne przyrosty o ponad 1 kg na mieszkańca. Kraje wymienione w badaniu to Brazylia, Argentyna, Chile i Kolumbia. Ogólny spadek całkowitego spożycia mięsa zaobserwowano w sześciu krajach. Najbardziej znaczące redukcje miały miejsce w Nowej Zelandii i Paragwaju.

 

Badanie wykazało, że światowe spożycie wołowiny w latach 2000-2019 spadło o 3,9% z 22,8% do 18,9%. Spożycie wołowiny wzrosło jedynie w Etiopii, Izraelu, Arabii Saudyjskiej, Turcji i Wietnamie. W zarejestrowanych latach konsumpcja nie zmieniła się w Chinach, Indonezji, Pakistanie i Wielkiej Brytanii.

 

Konsumpcja drobiu wzrosła dwukrotnie 

 

Spożycie wieprzowiny na mieszkańca nieznacznie wzrosło w Chinach i znacznie w Wietnamie. W sumie 19 krajów odnotowało wzrost spożycia wieprzowiny na mieszkańca, podczas gdy w 7 krajach spożycie spadło. W krajach o tendencjach spadkowych w spożyciu wieprzowiny na mieszkańca zmiana była niewielka, z wyjątkiem Kanady, gdzie odnotowano znaczny spadek z 22,6 kg/osobę w 2000 r. do 16,3 kg/osobę w 2019 r.

 

Udział mięsa wieprzowego w światowym spożyciu mięsa ogółem był w 2019 r. niższy niż w 2000 r. (32,6% vs. 38,6%). W Wietnamie i Chinach wieprzowina odpowiadała za dwie trzecie całkowitego spożycia mięsa na mieszkańca w 2000 r., ale do 2019 r. jej udział wyniósł tylko połowę całkowitego spożycia mięsa. Chociaż raport nie wymienia afrykańskiego pomoru świń jako przyczyny, prawdopodobne jest, że przyczyną spadku była kurcząca się podaż.

 

Badanie wykazało, że konsumpcja drobiu w przeliczeniu na mieszkańca wzrosła ponad dwukrotnie w 13 krajach pomiędzy zarejestrowanymi latami. Prawie wszystkie badane kraje (30 z 35) zwiększyły spożycie w latach 2000-2019. Światowe spożycie drobiu na mieszkańca wyniosło 14,8 kg w 2019 r., w porównaniu z 9,8 kg w 2000 r.

 

Źródło: The Pig Site News 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: