Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

W czasach starożytnych mięso było tylko dla najbogatszych. Czy historia zatoczy koło?

Redakcja
mięso, białko zwierzęce, dieta

Dieta roślinna starożytnych nie wynikała z wyboru, religii czy etyki. Według naukowców pod kierownictwem Profesor Wolf Rudiger Teegen z Uniwersytetu Monachijskiego, mięso i ryby w Pergamonie były tak drogie że stać na nie było tylko najbogatszych. Braki w diecie rzutowały na długość życia i choroby trapiące starożytnych.

 

Najdroższe było mięso królicze, wieprzowina była droższa od wołowiny. Jednak wyniki badań ponad 300 szkieletów pokazują, że nawet najgorsze gatunki mięsa rzadko gościły na stołach Pergamończyków w czasach rzymskich. Analiza pozwoliła również ocenić kondycję fizyczną i śmiertelność. Z badań wynika że najczęściej  śmierć następowała w przedziale wiekowym między 20 a 40 lat. Szczególnie narażone były kobiety w ciąży i połogu. Mieszkańcy chorowali na ropnie, egzemy, czy choroby zębów i zatok. O ile te ostatnie wynikają z częstym kontaktem z dymem z palenisk to na inne choroby mogła mieć wpływ uboga w mięso dieta.

 

Według prof. Martyny Batorskiej z SGGW w Warszawie odpowiednia ilość białka zwierzęcego w diecie decyduje o zdrowiu człowieka. Białko mięsa zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do syntezy białek ustrojowych, umożliwia wzrost i rozwój organizmu, odbudowę komórek, jest ważne w procesach obronnych, przy gojeniu ran, wspomaga procesy myślowe w mózgu. Deficyt bogatego w żelazo mięsa musiał szczególnie wpływać na kobiety po porodzie gdy zapotrzebowanie na nie w organizmie matki było największe. Brak mięsa mógł też wpływać na dzietność. Problemy z macierzyństwem wynikające ze zbyt restrykcyjnej diety nie zawierającej mięsa obserwowane są i współczesnych Europejczyków. Choć akurat w naszym przypadku powody zmian w diecie nie mają, jak w przypadku Pergamończyków, charakteru ekonomicznego. Na razie…

 

Żródła:

Diet in Roman Pergamon using stable isotope (C, N, S), osteoarchaeological and historical data – preliminary results. Propstmeier, J., Nehlich, O., Richards, M., Grupe, G. Müldner, G., Teegen, W.(2017)- In: Life and death in Asia Minor in Hellenistic, Roman and Byzantine times strona. 237-249

https://www.aa.com.tr/en/culture/residents-of-ancient-city-of-pergamon-had-plant-based-diet-scientists/2429418

https://www.hurriyetdailynews.com/studies-reveal-eating-habits-of-pergamon-people-169632

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: