Duńska rzeźnia Danish Crown zamierza wprowadzić do swojej oferty nowe produkty...pochodzenia roślinnego. Na półki sklepowe wejdzie osiem nowych alternatyw dla produktów mięsnych.
Największa duńska rzeźnia, Danish Crown , dodaje teraz do swojego portfolio produkty roślinne. W styczniu producent mięsa wprowadził na rynek osiem nowych wegańskich alternatyw pod nazwą „Den Grønne Slagter”. Powinny one być początkowo dostępne tylko w Danii. Na liście znalazły się między innymi wegańskie burgery, sznycel i nuggetsy oraz kilka innych gotowych produktów. Firma chce wytwarzać wszystkie nowe produkty w oparciu o lokalne surowce. Według Jaisa Valeura, dyrektora generalnego Danish Crown, czy jest to praktycznie wykonalne, okaże się podczas wdrożenia.
Z prezentowanymi produktami duński potentat mięsny chce zrobić pierwszy krok w kierunku wejścia na nowy rynek. Według niego produkty te powinny umożliwić zaoferowanie jedzenia trafiającego w preferencje szerokiej grupy konsumentów. Firma wierzy w rosnące zapotrzebowanie na roślinne alternatywy dla mięsa i powołuje się na badania krajowe, które wskazują, iż ponad jedna trzecia Duńczyków w ostatnim roku znacznie zmniejszyła spożycie mięsa – a tendencja jest rosnąca. Według informacji firmy wielkość możliwego rynku sprzedaży to około 500 000 posiłków tygodniowo.
Z obrotem ponad 58 miliardów DKK (równowartość ponad 7,7 miliarda euro) Danish Crown jest jednym z największych producentów wieprzowiny w Europie i jednym z największych eksporterów mięsa na świecie. Jako największa firma przetwórstwa mięsnego w Europie, Danish Crown twierdzi, że jest światowym liderem w zrównoważonej produkcji mięsa.