Zapasy wieprzowiny w niemieckich chłodniach były w ubiegłym roku znacznie wyższe niż w dwóch poprzednich latach. Stan magazynowy w 2021 roku był o ponad jedną trzecią wyższy niż w 2020 roku.
Od początku pandemii koronawirusa wieprzowina jest coraz częściej przechowywana w niemieckich chłodniach. Według doniesień niemieckich mediów, waga magazynowanego mięsa osiągnęła w lipcu 2021 r. najwyższy poziom - 259 tys. ton. Później nastąpiło solidne „wietrzenie magazynów”. W grudniu 2021 roku miał miejsce kolejny znaczący wzrost do 228 000 t, co było o około 39% lepszym wynikiem niż w listopadzie 2021 roku. To sprawiło, że wieprzowina była najczęściej składowanym produktem w grudniu 2021 roku, a jej udział w magazynach krajowych wyniósł 23%.
Niski popyt na wieprzowinę, który jest w dużej mierze spowodowany niską sprzedażą w gastronomii, sprawia, że wieprzowina częściej trafia do magazynów. Słaby popyt nie mógł zostać w pełni zrekompensowany przez znacznie zmniejszoną produkcję trzody chlewnej i wieprzowiny w Niemczech. Ponadto presja konkurencji na rynku europejskim jest nadal bardzo wysoka.
- Napiętą obecnie sytuację rynkową, wyraźnie odzwierciedlają stany magazynowe. Znaczne ilości wieprzowiny są obecnie przechowywane w chłodniach, co stanowi dodatkowe obciążenie dla rynku. Między innymi dlatego pilnie potrzebne są dalsze kampanie sprzedażowe w handlu detalicznym artykułami spożywczymi, które są dedykowane dla niemieckiej wieprzowiny. Dostawcy są zobowiązani do polegania na wieprzowinie niemieckiej, a nie na mięsie z zagranicy, dla którego standardy produkcji czasem nawet nie są znane. Negatywnym przykładem jest tutaj hurtownia Metro, która pomimo ciągłej krytyki nadal reklamuje wieprzowinę z innych krajów, mimo że magazyny w Niemczech są przepełnione. W tym czasie ceny dla producentów spadają, a wielu hodowców trzody chlewnej w Niemczech ledwo wiąże koniec z końcem. Domagamy się pierwszeństwa dla niemieckiej wieprzowiny, aby hurtownicy żywności nie mogli już dłużej lawirować – uważa niemieckie stowarzyszenie hodowców świń ISN.
Źródło: ISN