Niemieckie rzeźnie wyprodukowały w zeszłym roku około 7,6 miliona ton mięsa – o 2,4 proc. mniej niż rok wcześniej. Jak donosi Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), krajowa produkcja mięsa spada regularnie od 2017 roku.
Produkcja wieprzowiny, najważniejszego mięsa w diecie Niemców, spadła o 2,9 proc. do prawie 4,97 mln ton w porównaniu z rokiem poprzednim. Duże rzeźnie ograniczyły przetwarzanie importowanego żywca o około połowę do zaledwie 1,17 miliona świń. Z drugiej strony ubój zwierząt z Niemiec pozostał prawie stały. Destatis pokazuje niewielki spadek - 0,8 proc. Niemniej od 2016 roku produkcja wieprzowiny w Niemczech skurczyła się o 616 011 t, czyli o 11 procent.
Spada również produkcja wołowiny i drobiu
Za Odrą spada również produkcja wołowiny. Jak informuje Destatis, produkcja w 2021 r. spadła o 1,8 proc. do 1,1 mln t, pomimo historycznie wysokich obecnie cen bydła. W porównaniu z 2016 r. odpowiada to spadkowi produkcji o 7,1 proc. Mniej byków zostało ubitych w szczególności w zeszłym roku. Jednak w przeciwieństwie do sektora trzody chlewnej, ubojnie zwiększyły przerób zwierząt importowanych i ograniczyły ubój byków krajowych. Łączna wielkość uboju spadła o 4,9 procent do 479 507 ton bydła.
Ilość mięsa drobiowego wyprodukowanego w Niemczech w 2021 r. zmniejszyła się o 1,6 proc. w porównaniu do 2020 r. do prawie 1,6 mln ton. Głównym powodem spadku jest 7,4 procentowy spadek produkcji mięsa indyczego do 0,4 mln ton. Natomiast produkcja mięsa kurcząt brojlerów wzrosła o 1,4 proc. do 1,1 mln ton. W 2016 roku wyprodukowano w Niemczech 1,5 mln ton mięsa drobiowego - o 4 proc. mniej niż w 2021 roku.
Źródło: Agrarheute