Chiński rynek mięsa bardzo szybko się przekształca i oczekuje się, że w tym roku położy większy nacisk na import wołowiny i bydła, podczas gdy import wieprzowiny ma znacznie spaść – tak wynika z raportu amerykańskiego departamentu rolnictwa USDA.
Szacunkowy import wieprzowiny na 2022 r. został obniżony w Chinach do 3,3 mln ton ze względu na konkurencję ze strony taniej krajowej wieprzowiny, wzrost ceł na import wieprzowiny (z 8 do 12 procent), mniej optymistyczne perspektywy gospodarcze oraz ciągłe ograniczenia związane z COVID-19 i zakłócenia na rynku. Szacuje się, że w 2022 r. chińska produkcja wieprzowiny osiągnie 50 mln ton, co stanowi wzrost o 5% w stosunku do 2021 r. W raporcie USDA stwierdzono, że duzi producenci nadal zwiększają swój udział w rynku produkcji wieprzowiny.
Szacuje się, że import żywej trzody chlewnej w 2022 r. będzie niższy i wyniesie 20 000 sztuk. Oczekuje się, że niskie ceny wieprzowiny i prosiąt, które utrzymywały się do 2022 r., zmniejszą popyt na importowane świnie hodowlane.
Szacunkowa produkcja trzody chlewnej w Państwie Środka na 2022 r. wynosi 665 milionów sztuk, co stanowi wzrost o 2% w porównaniu z 2021 r., m.in. dzięki bardziej wydajnym lochom. Przypomnijmy, że jesienią ubiegłego roku rząd w Pekinie wezwał producentów trzody chlewnej w Chinach do utrzymania stada loch przynajmniej na poziomie 41 mln sztuk. Plan ma na celu ustabilizowanie sektora trzody chlewnej i uchronienie go przed dramatycznymi wahaniami poprzez zapewnienie fundamentalnych celów produkcyjnych. Plan wymaga, aby krajowy inwentarz loch był utrzymywany na poziomie 41 milionów i określa „normalny” cel inwentaryzacji dla każdej prowincji/obszaru, który nie powinien wahać się o więcej niż 5%.
Oczekuje się, że w 2022 r. straty świń z powodu chorób zwierząt spadną, ale oczekuje się, że ASF pozostanie endemiczny. W październiku 2021 r. Instytut Badań Weterynaryjnych Harbin Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych (CAAS) zidentyfikował mniej zjadliwy nowy szczep ASF. Ten szczep wydaje się być mniej śmiertelny dla populacji świń, loch i prosiąt.
Chiny zwiększą import wołowiny
W odniesieniu do rynku wołowiny przewiduje się, że Chiny zwiększą import o 3%, osiągając w tym roku łączny wolumen 3,1 mln ton, prawie równy wolumenowi importu wieprzowiny. W 2022 r. produkcja bydła w Chinach ma wzrosnąć do 52,5 mln sztuk, ale import żywego bydła również może osiągnąć 375 tys. sztuk, głównie z Ameryki Południowej.
Produkcja wołowiny na 2022 r. szacowana jest na 7,15 mln ton, o 2% więcej niż w 2021 r. dzięki wyższej produkcji bydła. Szacuje się, że import wołowiny w 2022 r. wzrośnie do 3,1 mln ton. Oczekuje się, że tempo wzrostu będzie wolniejsze niż w 2021 r. ze względu na mniej optymistyczne prognozy gospodarcze i ograniczenia COVID-19, ale nadal jest to 3-procentowy wzrost w stosunku do 2021 r. W 2022 r. Brazylia pozostanie największym dostawcą wołowiny po zniesieniu ograniczeń przez Chiny w sprawie produktów wołowych w grudniu 2021 r.
Źródło: euromeatnews.com