W Niemczech spożycie mięsa na mieszkańca spadło o 2,1 kg w 2021 r. w porównaniu z 2020 r., do rekordowo niskiego poziomu 55 kg (najniższe spożycie w historii prowadzenia statystyk, czyli od 1989 r.). Spadł również całkowity wolumen produkcji mięsa.
Wstępne dane Federalnego Centrum Informacji Rolnej (BZL) wskazują, iż spożycie na mieszkańca w 2021 r. spadło w stosunku do roku poprzedniego o 1,2 kg w przypadku wieprzowiny, a w przypadku wołowiny i cielęciny o 600 g oraz w przypadku drobiu o 200 g. Przyczyną spadku spożycia mięsa mogą być tendencje kierunkowania społeczeństwa na dietę roślinną. Jednak ograniczanie konsumpcji w restauracjach czy stołówkach związane z pandemią prawdopodobnie miało decydujący wpływ na spadek konsumpcji.
Podobnie jak w roku poprzednim spadkowi konsumpcji towarzyszył spadek importu mięsa, przetworów mięsnych i konserw wieprzowych, wołowych i cielęcych (-6,8 proc.). Import mięsa drobiowego był prawie stały. Co więcej, wielkość handlu zagranicznego żywymi zwierzętami ponownie spadła w 2021 r.: Import żywca spadł o prawie jedną piątą (19,6 procent) w przypadku wszystkich gatunków zwierząt, a eksport spadł o jeden procent.
W porównaniu z 2020 r., w ubiegłym roku wyprodukowano o 2,4 proc. mniej wieprzowiny. W przypadku wołowiny, cielęciny i drobiu produkcja netto spadła o 1,6 proc.
Według wstępnych danych stopień samowystarczalności w mięsie na 2021 r. wynosi 121 proc. – wzrost o 2,5 pkt. proc. Wskaźnik samowystarczalności pod kątem zaopatrzenia w krajową wieprzowinę, wynosi w Niemczech 132,4 proc., a w przypadku wołowiny i cielęciny 98,2 proc. W przypadku drobiu 96,7 proc. zapotrzebowania krajowego można pokryć produkcją krajową.
Źródło: ISN