Według Komisji Europejskiej uczestnicy rynku niechętnie korzystają z prywatnego przechowywania wieprzowiny. Do tej pory złożono wnioski o dofinansowanie na zaledwie 33 000 t mięsa wieprzowego.
Uczestnicy rynku z 16 krajów członkowskich UE złożyli do tej pory do Komisji Europejskiej wnioski o finansowanie prywatnego przechowywania (PLH) wieprzowiny. Dotyczy to ok 33 000 ton wieprzowiny i obejmuje dotację w wysokości około 11 milionów euro. - Środek jest akceptowany, ale przyjmuje się go z wahaniem – wyjaśnił dr. Georg Häusler, dyrektor w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa Komisji Europejskiej, w czwartek w Brukseli.
Według Komisji UE większość wniosków o dofinansowanie pochodzi z Holandii (29%), Danii (23%), Hiszpanii (19%), Niemiec (14%) i Polski (4%). Dotowany okres przechowywania wynosi dwa lub trzy miesiące.
Od 25 marca uczestnicy rynku mogą wnioskować do Komisji Europejskiej o dopłaty do przechowywania wieprzowiny. Środek ten jest częścią planu działania Komisji Europejskiej na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego .
Stowarzyszenie trzody chlewnej w Niemczech (ISN) skrytykowało termin pomocy PLH w marcu. Dyrektor Zarządzający ISN dr. Torsten Staack wyjaśnił, że PLH nie jest obecnie odpowiednim instrumentem pomagającym hodowcom trzody chlewnej wyjść z kryzysu. - Dotacje do prywatnego przechowywania nie mają obecnie żadnego sensu! Należy spojrzeć na dotację UE dla PLH krytycznie. Sytuację rynkową mogłaby w krótkim okresie złagodzić promocja PLH. Jednak długoterminowe ożywienie rynku może zostać opóźnione przez outsourcing wolumenów PLH. Bardziej szkodzą hodowcom świń niż im przynoszą korzyści – ostrzegł dyrektor zarządzający ISN.
Źródło: ISN