Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Świat bez rzeźni – nasila się antymięsna kampania „klimatystów”

Redakcja
mięso, klimat

Komisja Europejska zarejestrowała nową europejską inicjatywę obywatelską „Świat bez rzeźni” (End The Slaughter Age), która powstała we Włoszech. - Według IPCC (Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu) mamy około 10 lat, aby uniknąć klimatycznego punktu krytycznego. Emisje cieplarniane osiągnęły poziomy niespotykane wcześniej na tej planecie. Od 15% do 51 % są związane z konsumpcją tradycyjnego mięsa – czytamy w komunikacie organizacji End The Slaughter Age. 

 

- Istnieją etyczne alternatywy umożliwiające produkcję takiej samej ilości mięsa przy 99% mniejszej emisji gazów cieplarnianych. Istnieje technologia ratowania świata. Pomóż nam poprosić polityków o interwencję, zanim będzie za późno – piszą aktywiści klimatyczni.

 

- Pandemie, globalne ocieplenie, wylesianie, zanieczyszczenie oceanów, głód na świecie, niszczenie ekosystemów, ciągłe wymieranie gatunków - wszystko to i wiele więcej można powstrzymać. Etyczne alternatywy, za pomocą których firma End The Slaughter Age proponuje zastąpienie produktów zwierzęcych, emitują o 99% mniej emisji gazów cieplarnianych i wymagają o 99% mniej zasobów, aby wyprodukować taką samą ilość mięsa – pisze organizacja na swojej witrynie internetowej.

 

W tym celu organizacja proponuje dwa rozwiązania:

- mięso hodowane, wytwarzane za pomocą nowego rolnictwa komórkowegotechniki fermentacji;

- mięso warzywne, które może dorównywać takim samym smakiem i smakiem jak mięso tradycyjne, bardzo udanym przykładem na rynku jest Beyond Meat.

 

- Lobbyści zajmujący się mięsem i agrobiznesem rozpowszechniają wiele oszustw na temat mięsa hodowlanego. Dowiedz się, czym one są i pomóż nam rozpowszechniać prawdę. Priorytetem naszej organizacji będą badania związane z zastępowaniem mięsa drobiowego mięsem wytwarzanym w rolnictwie komórkowym, a co za tym idzie również zastępowaniem jaj etycznymi alternatywami. Powodem jest to, że drób jest kategorią, która dziś ma najwięcej ofiar w całej historii. Podobnie pochodną pochodzenia zwierzęcego, która będzie miała pierwszeństwo, będą jajka, ponieważ mleko ma już wiele etycznych alternatyw – czytamy w komunikacie aktywistów.


Ostatecznym celem End The Slaughter Age jest zniesienie i kryminalizacja wszelkich form wykorzystywania zwierząt. Z tego powodu organizacja przywiązuję ogromną wagę do schronisk dla zwierząt, miejsc zarządzanych przez aktywistów i wolontariuszy, którzy często mają problemy ekonomiczne, także i przede wszystkim z powodu ignorowania ich przez klasę polityczną. Z tego powodu, poza wymienionymi już celami, ETSA walczy o to, aby struktury te uzyskały prawne uznanie i finansowanie publiczne w całej Europie, tak aby stały się domem dla wielu zwierząt, które do dziś są więzione i zabijane z powodu ludzkiej chciwości.

 

End The Slaughter Age to międzynarodowa organizacja utworzona w celu położenia kresu istnieniu hodowli zwierząt do celów spożywczych i innych, począwszy od uboju zwierząt. W tym celu, wśród różnych inicjatyw, proponuje utworzenie homonimicznej Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej (ECI), za pomocą której można by przedstawić konkretne propozycje w tym kierunku.

 

 

Źródło: End The Slaughter Age

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: