Komisja Europejska zarejestrowała nową europejską inicjatywę obywatelską „Świat bez rzeźni” (End The Slaughter Age), która powstała we Włoszech. - Według IPCC (Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu) mamy około 10 lat, aby uniknąć klimatycznego punktu krytycznego. Emisje cieplarniane osiągnęły poziomy niespotykane wcześniej na tej planecie. Od 15% do 51 % są związane z konsumpcją tradycyjnego mięsa – czytamy w komunikacie organizacji End The Slaughter Age.
- Istnieją etyczne alternatywy umożliwiające produkcję takiej samej ilości mięsa przy 99% mniejszej emisji gazów cieplarnianych. Istnieje technologia ratowania świata. Pomóż nam poprosić polityków o interwencję, zanim będzie za późno – piszą aktywiści klimatyczni.
- Pandemie, globalne ocieplenie, wylesianie, zanieczyszczenie oceanów, głód na świecie, niszczenie ekosystemów, ciągłe wymieranie gatunków - wszystko to i wiele więcej można powstrzymać. Etyczne alternatywy, za pomocą których firma End The Slaughter Age proponuje zastąpienie produktów zwierzęcych, emitują o 99% mniej emisji gazów cieplarnianych i wymagają o 99% mniej zasobów, aby wyprodukować taką samą ilość mięsa – pisze organizacja na swojej witrynie internetowej.
W tym celu organizacja proponuje dwa rozwiązania:
- mięso hodowane, wytwarzane za pomocą nowego rolnictwa komórkowegoi techniki fermentacji;
- mięso warzywne, które może dorównywać takim samym smakiem i smakiem jak mięso tradycyjne, bardzo udanym przykładem na rynku jest Beyond Meat.
- Lobbyści zajmujący się mięsem i agrobiznesem rozpowszechniają wiele oszustw na temat mięsa hodowlanego. Dowiedz się, czym one są i pomóż nam rozpowszechniać prawdę. Priorytetem naszej organizacji będą badania związane z zastępowaniem mięsa drobiowego mięsem wytwarzanym w rolnictwie komórkowym, a co za tym idzie również zastępowaniem jaj etycznymi alternatywami. Powodem jest to, że drób jest kategorią, która dziś ma najwięcej ofiar w całej historii. Podobnie pochodną pochodzenia zwierzęcego, która będzie miała pierwszeństwo, będą jajka, ponieważ mleko ma już wiele etycznych alternatyw – czytamy w komunikacie aktywistów.
Ostatecznym celem End The Slaughter Age jest zniesienie i kryminalizacja wszelkich form wykorzystywania zwierząt. Z tego powodu organizacja przywiązuję ogromną wagę do schronisk dla zwierząt, miejsc zarządzanych przez aktywistów i wolontariuszy, którzy często mają problemy ekonomiczne, także i przede wszystkim z powodu ignorowania ich przez klasę polityczną. Z tego powodu, poza wymienionymi już celami, ETSA walczy o to, aby struktury te uzyskały prawne uznanie i finansowanie publiczne w całej Europie, tak aby stały się domem dla wielu zwierząt, które do dziś są więzione i zabijane z powodu ludzkiej chciwości.
End The Slaughter Age to międzynarodowa organizacja utworzona w celu położenia kresu istnieniu hodowli zwierząt do celów spożywczych i innych, począwszy od uboju zwierząt. W tym celu, wśród różnych inicjatyw, proponuje utworzenie homonimicznej Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej (ECI), za pomocą której można by przedstawić konkretne propozycje w tym kierunku.
Źródło: End The Slaughter Age