Dostępne są nowe dane dotyczące prywatnego przechowywania wieprzowiny w UE. Najbardziej z tego mechanizmu korzystają zakłady z Holandii, Danii i Hiszpanii.
Termin rejestracji wieprzowiny do dotowanego prywatnego przechowywania (PLH) w Unii Europejskiej upłynął 29 kwietnia. Według danych Komisji, z tego środka wsparcia rynku, który rozpoczął się 25 marca, skorzystały firmy z 17 państw członkowskich. Łącznie zarejestrowano 47 541 ton do składowania od 60 do 150 dni, z czego 58% przez dwa miesiące, a 27% przez około trzy miesiące.
PLH był najczęściej stosowany w Holandii, która zmagazynowała 12 512 ton wieprzowiny, co odpowiadało 26% wszystkich wniosków. Duńskie firmy wystąpiły o pomoc na 9 935 ton. Hiszpania skorzystała z możliwości przechowania 7 724 ton, a Niemcy 7 380 ton.
Stosunkowo mało wieprzowiny zostało zarejestrowane w PLH we Francji - przy 1 246 t było to tylko 3% całkowitego wolumenu. To samo dotyczyło Włoch z zaledwie 535 tonami.
Firmy z Austrii i kilku krajów Europy Wschodniej, w tym Czech, Słowenii, Słowacji, Łotwy i Litwy, całkowicie zrezygnowały z takiej formy ulgi rynkowej.