Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Chiny: Klasa średnia rośnie, a wraz z nią konsumpcja mięsa. Laboratoryjne alternatywy w planie pięcioletnim

Redakcja

Ogromna populacja, powiększająca się klasa średnia, silna urbanizacja i związana z tym utrata ziemi sprawiają, że ludzie w Chinach są bardzo zaniepokojeni bezpieczeństwem żywnościowym w przyszłości. Dlatego mięso hodowlane zostało uwzględnione w pięcioletnim planie chińskiego ministerstwa rolnictwa.

 

Zmniejszenie spożycia mięsa w Chinach to bardzo trudna sprawa. Mięso jest nierozerwalnie związane ze statusem społecznym i ewoluowało w tym kraju od rzadkiego przysmaku do części codziennego jadłospisu. Wołowina, kiedyś nazywana „mięsem milionera”, jest dziś spożywana w Chinach częściej niż kiedykolwiek, obok wieprzowiny, która wciąż jest najczęściej kupowana przez Chińczyków.

 

Systematyczny wzrost chińskiej klasy średniej jest powszechnie uważana za zwiastun znacznie zwiększonego spożycia mięsa. W 2021 r. przeciętny chiński konsument spożywał rocznie 45,17 kg mięsa, ale już prognozuje się, że wzrośnie do 52,84 kg na osobę w 2029 roku.

 

Bezpieczeństwo żywnościowe jest stałym problemem dla populacji liczącej 1,4 mld ludzi. W rzeczywistości obawy w tym zakresie stały się ważną częścią narodowej strategii bezpieczeństwa. - Rzeczywiście, rosnące marnowanie żywności, utrata gruntów spowodowana postępującą urbanizacją, zmieniające się preferencje żywieniowe i inne wyzwania ujawniły luki w łańcuchu dostaw żywności – czytamy w publikacji portalu euromeatnews.com.

 

 

Źródło: euromeatnews.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: