Ogromna populacja, powiększająca się klasa średnia, silna urbanizacja i związana z tym utrata ziemi sprawiają, że ludzie w Chinach są bardzo zaniepokojeni bezpieczeństwem żywnościowym w przyszłości. Dlatego mięso hodowlane zostało uwzględnione w pięcioletnim planie chińskiego ministerstwa rolnictwa.
Zmniejszenie spożycia mięsa w Chinach to bardzo trudna sprawa. Mięso jest nierozerwalnie związane ze statusem społecznym i ewoluowało w tym kraju od rzadkiego przysmaku do części codziennego jadłospisu. Wołowina, kiedyś nazywana „mięsem milionera”, jest dziś spożywana w Chinach częściej niż kiedykolwiek, obok wieprzowiny, która wciąż jest najczęściej kupowana przez Chińczyków.
Systematyczny wzrost chińskiej klasy średniej jest powszechnie uważana za zwiastun znacznie zwiększonego spożycia mięsa. W 2021 r. przeciętny chiński konsument spożywał rocznie 45,17 kg mięsa, ale już prognozuje się, że wzrośnie do 52,84 kg na osobę w 2029 roku.
Bezpieczeństwo żywnościowe jest stałym problemem dla populacji liczącej 1,4 mld ludzi. W rzeczywistości obawy w tym zakresie stały się ważną częścią narodowej strategii bezpieczeństwa. - Rzeczywiście, rosnące marnowanie żywności, utrata gruntów spowodowana postępującą urbanizacją, zmieniające się preferencje żywieniowe i inne wyzwania ujawniły luki w łańcuchu dostaw żywności – czytamy w publikacji portalu euromeatnews.com.
Źródło: euromeatnews.com