W sierpniu ponownie znacznie zmniejszyły się zapasy wieprzowiny w niemieckich chłodniach. Zapasy są na poziomie tylko nieznacznie wyższym niżeli notowano przed wybuchem koronawirusa (początek 2020 r.).
Według danych Związku Niemieckich Chłodni i Firm Logistycznych (VDKL), zapasy wieprzowiny w niemieckich chłodniach wynosiły 154 000 t i są znacznie poniżej poziomu z tego samego miesiąca ubiegłego roku. Tonaż zmagazynowanej wieprzowiny jest tylko nieznacznie większy od tego co notowano dwa lata temu. Wraz z wyższymi cenami wieprzowiny outsourcing stał się bardziej interesujący a uzupełnianie zapasów mniej opłacalne. Jednocześnie wyższe koszty energii powodują, że magazynowanie jest droższe.
Ilość mięsa wieprzowego zgromadzona w sierpniu 2022 r. jest zdecydowanie na najniższym poziomie w tym roku. Średni miesięczny tonaż w chłodniach od stycznia do sierpnia 2022 r. wynosi 198 000 t przy wzroście o 1% w stosunku do wartości z 2021 r., jednak ilość składowania przewyższa dane z 2020 r. o 42%.
- Zmiana stanu zapasów wieprzowiny w chłodniach jest wskaźnikiem dla handlu na rynkach mięsnych. Zwłaszcza w sierpniu spadające zapasy wieprzowiny i jednocześnie rosnące ceny mięsa wieprzowego wskazywały na pozytywny trend rynkowy. Oprócz zmian cen, ogólnie niższa podaż może być również przyczyną zmniejszania się zapasów. W tej chwili handel na rynkach mięsnych znów staje się trudniejszy. Zobaczymy, czy znajdzie to również odzwierciedlenie w zmianach stanu zapasów – czytamy w komunikacie niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej ISN.