Według różnych źródeł wynika, że w 2021 roku łączna konsumpcja mięsa w Polsce wyniosła 79 kg na mieszkańca. Najczęściej na naszych talerzach gości wieprzowina.
Polacy w coraz większym stopniu ograniczają lub całkowicie rezygnują ze spożycia mięsa – tak samo jak pozostali mieszkańcy Europy. W 2014 roku według badań Centrum Badania Opinii Społecznej jedynie 1% Polaków zadeklarowało się jako wegetarianie. Natomiast już w 2019 roku wegetarianami deklarowało się blisko 8,5 % – około 3 mln Polaków. Wśród przyczyn ograniczenia konsumpcji mięsa wymienia się: współczucie dla zwierząt, czy też przekonanie, że ograniczając spożycie mięsa pomagamy klimatowi.
Szacuje się, że w 2021 roku blisko 10% całej populacji znajdowało się na diecie wegetariańskiej. Jeżeli przyjrzymy się państwom, które charakteryzują się największym odsetkiem wegetarian to na pierwszym miejscu znajdują się Indie – tam, około 40% mieszkańców deklaruje, iż nie spożywają mięsa. Jeżeli chodzi z kolei o kraje europejskie, to w tym rankingu przodują takie kraje jak: Włochy, Niemcy oraz Austria.
Według różnych źródeł wynika, że w 2021 roku łączna konsumpcja mięsa w Polsce wyniosła 79 kg/ mieszkańca. Jeżeli chodzi o strukturę konsumpcji to przedstawia się ona następująco: spożycie wieprzowiny wyniosło 40,5 kg/os. (spadło o 0,5 kg w porównaniu do 2020 roku), spożycie drobiu wyniosło 30,5 kg/os. (spadło o 0,5 kg w odniesieniu do 2020 roku), spożycie wołowiny utrzymało się na poziomie 4 kg/mieszkańca.
Źródło: Wielkopolska Izba Rolnicza