Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

USA: Władze akceptują sprzedaż mięsa drobiowego z laboratorium. To bezkształtna masa

Redakcja
mięso z laboratorium, sztuczne mięso

Wpływowa amerykańska Food and Drug Administration (FDA), która decyduje o tym jaka żywność i które leki mogą być powszechnie sprzedawane w Stanach Zjednoczonych wydała przełomową decyzję oznajmiając, że mięso drobiowe z laboratoryjnych hodowli komórkowych jest bezpieczne dla spożywania przez ludzi.

 

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, FDA prowadzi postępowanie związane z dopuszczeniem mięsa z laboratorium na wniosek UPSIDE Foods. Co więcej, FDA wyraziła opinię, że produkty mięsne z laboratorium w niedalekiej przyszłości mogą stać się powszechne na rynku amerykańskim.

 

Mięso laboratoryjne jest istotnym kompromisem pomiędzy mięsem pozyskiwanym tradycyjnie poprzez chów i ubój kurcząt, a tak zwanym „mięsem roślinnym” czyli mieszaniną roślinnych składników smakiem przypominających mięso. Dla organizacji prozwierzęcych taki rodzaj mięsa jest bowiem mięsem pozyskiwanym etycznie ponieważ do hodowli laboratoryjnej potrzeba bardzo niewielkiej ilości komórek pozyskanych od żywych ptaków. Co więcej, mięso wyhodowane w laboratorium jest identyczne chemicznie oraz smakowo z mięsem kurcząt dostarczanych do skupu żywca. Jedyną różnicą jest forma. O ile bowiem tradycyjne mięso z kurcząt ma formę tuszek, piersi, skrzydełek czy nóg, o tyle mięso laboratoryjne stanowi bezkształtną masę, która w niczym nie przypomina tradycyjnego asortymentu. Doskonale nadaje się jednak do dań z kurcząt.

 

 

Źródło: KIPDiP

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: