Spółdzielnia Agrifirm i gospodarstwo Vallei Varken wprowadzają na rynek holenderski po raz pierwszy wieprzowinę z certyfikatem neutralności. Koncepcja w całym łańcuchu produkcyjnym nosi etykietę „Climate Neutral Certified” i ma na celu zmniejszenie śladu węglowego produkcji żywności .
Obecnie produkt jest sprzedawany przez Marley Spoon, firmę dostarczającą zestawy posiłków. Inicjator Vallei Varken, Gerald Deetman, jest zadowolony ze współpracy. Jego hodowla trzody chlewnej codziennie pracuje nad tym, aby świnie rosły tak zdrowo i ekologicznie, jak to tylko możliwe.
Dzięki tej koncepcji ona podmioty robią ważny krok w kierunku zmniejszenia śladu węglowego (CO2e). CO2e odnosi się nie tylko do dwutlenku węgla (CO2), ale także do innych gazów cieplarnianych, takich jak metan. Są one przekształcane w CO2e. Koncepcja została certyfikowana przez niezależną organizację w ramach audytu weryfikacyjnego. W tym celu stosuje się na przykład paszę o niższym śladzie CO2e. Wykorzystanie lokalnych surowców, w tym zbóż, również przyczynia się do zmniejszenia śladu węglowego. Pasza nie zawiera również produktów sojowych ani oleju palmowego, dzięki czemu nie powoduje wylesiania. Zmniejsza to emisję CO2 o 15 procent w porównaniu z obecną standardową paszą.
Ponadto hodowcy Valley Pig wykorzystują zieloną energię z paneli słonecznych. Od 2023 chcą wprowadzić centralną fermentację obornika. Pozostałe emisje CO2e są kompensowane poprzez inwestycję w projekt klimatyczny z Verified Carbon Standard (VCS).
Vallei Varken wprowadza na rynek wraz z Agrifirm pierwszą wieprzowinę z etykietą „Climate Neutral Certified”. - Inicjatorzy nazywają też projekt ekscytującym. To przełomowe. Świat, w który wkrótce wejdą, jest bardzo oddalony od tradycyjnego rolnictwa – czytamy w portalu Agrarheute.
Wprowadzenie certyfikowanej wieprzowiny neutralnej dla klimatu to pierwszy krok. W najbliższych miesiącach Agrifirm będzie współpracować z partnerami sieciowymi nad możliwościami dalszego rozwijania tej koncepcji.
Źródło: Agrarheute