Chińczycy importują coraz więcej wołowiny. Brazylia liderem dostaw

Redakcja
wołowina, Chiny, import

Od początku roku (styczeń-wrzesień) Chiny zaimportowały 1,94 miliona ton świeżej i mrożonej wołowiny. To wzrost o 205 400 ton (12%) w stosunku do tego samego okresu ubiegłego roku.

 

Brazylia, Argentyna, Urugwaj, Nowa Zelandia i Australia – to piątka największych dostawców świeżej i mrożonej wołowiny do Chin, która odpowiadała za 86,9% (1,69 mln ton) całkowitego importu. W ciągu ostatnich czterech lat import z reszty świata rósł, głównie dzięki USA. Chiny otworzyły handel z Wielką Brytanią w 2019 r. po zniesieniu zakazu nałożonego po wybuchu BSE. Od początku roku (styczeń-wrzesień) Wielka Brytania wyeksportowała do Chin nieco ponad 1000 ton świeżej i mrożonej wołowiny. Chociaż jest to dwukrotnie więcej niż w tym samym okresie w 2021 r., jest to spadek w porównaniu zarówno do 2019, jak i 2020 r.

 

Mrożona wołowina stanowiła nieco ponad 96% chińskiego importu wołowiny w okresie od stycznia do września 2022 r., utrzymując się na względnie stabilnym poziomie przez ostatnie 4 lata.

 

Podczas gdy wieprzowina pozostaje podstawowym mięsem wśród chińskich konsumentów, prognozuje się, że popyt na wołowinę wzrośnie. Presja związana z afrykańskim pomorem świń (ASF) w połączeniu ze wzrostem liczby gospodarstw domowych o wyższych dochodach w populacji chińskiej prawdopodobnie wsparła popyt na wołowinę. Jest to szczególnie widoczne w handlu detalicznym, ponieważ gotowe do konsumpcji produkty wołowe stają się coraz szerzej dostępne. Jednak ogólny wzrost krajowego popytu na wołowinę był powolny. Ponowne otwarcie gastronomii oraz zakłócenia w łańcuchu dostaw z powodu COVID-19 zapewnią wsparcie dla importu, ale sektor gastronomiczny nie powrócił jednak do poziomu sprzed pandemii, a szerzej pojęta gospodarka nadal jest dotknięta polityką „zero COVID-19”.

 

Podczas gdy w Chinach przewiduje się wzrost krajowej konsumpcji wołowiny, ale też wzrostu produkcji w średnim okresie. Tempo wzrostu tych dwóch czynników będzie oczywiście wpływać na tempo zmian w imporcie. Obecnie raporty branżowe przewidują, że Chiny będą importować nieco mniej w 2023 r. w porównaniu z 2022 r., ale oczekuje się, że import utrzyma wzrost w dłuższej perspektywie.

 

 

Źródło: eurmeatnews.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz