Ze względu na klimat około 50 proc. Niemców jest gotowych zrezygnować z podróży samolotem. Z drugiej strony tylko 8 procent naszych zachodnich sąsiadów mogłoby obejść się bez mięsa i nabiału. Tak wynika z ankiety przeprowadzonej przez firmę ima.
W badaniu wzięło udział 2225 uczestników. Ponad połowa jest gotowa na mniej dalekich podróży samolotem. Większość uczestników może też sobie wyobrazić mniej eskapad w celu ochrony klimatu. Jeśli chodzi o odżywianie, wyłania się inny obraz. Według badania około dwie trzecie ludzi jest skłonnych ograniczyć spożycie mięsa i wędlin w celu ochrony klimatu. Jednak 24 proc. ankietowanych przyznało, że całkowita rezygnacja z mięsa i wędlin nie wchodzi w grę.
Odpowiedzi udzielone w ankiecie można podzielić na grupy wiekowe. Uderzające jest to, że szczególnie młodzi ludzie są skłonni całkowicie zrezygnować z mięsa i wędlin. W grupie osób w wieku od 16 do 29 lat 26 proc. wyobraża sobie obejście się bez nich całkowicie. 16 procent z tej grupy jest również otwartych na unikanie innych pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Z kolei 28 proc. osób w wieku od 40 do 49 lat stwierdziło, że nie chce obejść się bez mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Osoby w wieku 60 lat są oszczędne w dalekich podróżach: 57 proc. stwierdziło, że ze względu na ochronę klimatu mogłoby obejść się bez podróży samolotem. Ponad połowa osób w wieku od 16 do 29 lat jest skłonna mniej podróżować samolotem. Jednak według badania całkowita rezygnacja nie jest pożądana w tej grupie wiekowej.
Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w przypadku osób w wieku od 30 do 39 lat. Odsetek osób, które nie wyobrażają sobie całkowitej rezygnacji z latania w przyszłości, jest najwyższy w tej grupie wiekowej.
Źródło: Agrarheute