Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Czy wieprzowina straci smak? Trwa dyskusja o klasach mięsności

Redakcja
mięso, wieprzowina, klasy mięsności

- Coraz głośniej pobrzmiewa dyskusja na temat rezygnacji z klasyfikacji SEUROP w obecnym kształcie. Chodzi o to, że w pogoni za jak najwyższą mięsnością, za tym aby wieprzowina była chuda, zatraciliśmy to, co w mięsie jest najważniejsze – smak, który pochodzi z tłuszczu śródmięśniowego – zauważa Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”.

 

- Eliminacja tego tłuszczu powoduje, że mięso jest suche i bez smaku, przez co konsument odwraca się od takiego produktu, szukając czegoś, co ten smak mu da. Będzie to rewolucja jeśli do tego dojdzie, a moim zdaniem dojdzie. Dowodem na to jest chociażby coraz popularniejsze mięso ze świń rasy Puławskiej, które charakteryzuje się odpowiednią marmurkowatością mięsa, a przez to i bogatszym smakiem. Podobne właściwości ma mięso z ras polskich żywionych w sposób tradycyjny (wbp oraz pbz), czego nie można przypisać świniom ras hybrydowym (bardzo wysoki poziom mięsności pozbawia mięso tłuszczu śródmięśniowego, który jest nośnikiem smaku). Zgadzacie się ze mną? – pyta Bartosz Czarniak.

 

Przypomnijmy, iż w Polsce stosuje się następujące klasy:

- S – 60% lub więcej chudego mięsa w tuszy,

- E – 55% lub więcej, ale mniej niż 60%,

- U – 50% lub więcej, ale mniej niż 55%,

- R – 45% lub więcej, ale mniej niż 50%,

- O – 40% lub więcej, ale mniej niż 45%.

- P – mniej niż 40%.

 

Więcej informacji na temat klasyfikacji SEUROP można uzyskać tutaj – kliknij.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: