Negatywny trend w niemieckiej produkcji mięsa utrzymuje się w tym roku nieprzerwanie. Przede wszystkim zmiany strukturalne w hodowli trzody chlewnej maja istotny wpływ na statystyki. Produkcja wieprzowiny spadła o 8,2% w porównaniu z pierwszym kwartałem 2022 r.
Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) w I kwartale 2023 r. wyprodukowano mniej mięsa wieprzowego i drobiowego w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Tylko wołowina odnotowała umiarkowany wzrost. W przypadku trzech głównych rodzajów mięsa łącznie produkcja wyniosła nieco poniżej 1,69 mln ton; to o około 94 000 ton, czyli o 5,3% mniej niż w pierwszych trzech miesiącach 2022 r.
Decydujące dla takiego scenariusza było załamanie produkcji trzody chlewnej. Według wstępnych danych w pierwszym kwartale w lokalnych rzeźniach ubito 11,12 mln zwierząt. W porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku było to o około 698 tys., czyli o 8,0% mniej.
Z powodu braku trzody chlewnej ubito więcej zwierząt z zagranicy, zwłaszcza w Nadrenii Północnej-Westfalii i Nadrenii-Palatynacie. W całym kraju ich liczba wzrosła o 29,4% do 394 140. Niemiecka produkcja wieprzowiny spadła o 8,2% do 1,06 mln ton w porównaniu z pierwszym kwartałem 2022 r.
Źródło: ISN