Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Stany Zjednoczone zgodziły się na sprzedaż mięsa drobiowego z laboratoryjnych hodowli komórkowych

Redakcja
mięso z laboratorium, sztuczne mięso

Po decyzji Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) „kurczaki z laboratorium” mogą być sprzedawane przez sklepy i restauracje na amerykańskim rynku. Chodzi o tak zwane „czyste mięso”, czyli wytwarzane w laboratorium prawdziwe mięso bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt (bez konieczności poddania zwierząt ubojowi). Firmy alternatywnego rynku mięsnego twierdzą, że już rozpoczęły realizację zamówień dla ekskluzywnych restauracji w San Francisco i Waszyngtonie.

 

Według oczekiwań producentów mięsa z laboratorium do 2028 roku uruchomione zostaną dostawy do sklepów detalicznych. Nie podano ile za mięso laboratoryjne będą musieli zapłacić konsumenci, jednak należy założyć, że będą to bardzo wysokie ceny. Od kilku lat firmy zajmujące się hodowlą komórkową koncentrują się na tym, aby taka produkcja stała się  opłacalna na cele komercyjnej sprzedaży. Zależy im, aby przed wprowadzeniem ich „czystego mięsa” na rynek ceny detaliczne były zbliżone do cen produktów uzyskiwanych metodami  konwencjonalnymi.

 

Stany Zjednoczone są drugim państwem na świecie, które zezwoliło na sprzedaż mięsa wyprodukowanego w warunkach laboratoryjnych. Po raz pierwszy taką zgodę wydał Singapur dla amerykańskiej firmy Eat Just w 2020 roku. Firma Eat Just informowała, że jej mięso będzie sprzedawane w Singapurze w postaci nuggetsów a cenę jednego nuggetsa szacowano na ok. 50 dolarów.

 

W listopadzie 2022 roku wpływowa amerykańska Food and Drug Administration (FDA), która decyduje o tym jaka żywność i które leki mogą być powszechnie sprzedawane w Stanach Zjednoczonych wydała przełomową decyzję oznajmiając, że mięso drobiowe z laboratoryjnych hodowli komórkowych jest bezpieczne dla spożywania przez ludzi. Co więcej, FDA wyraziła opinię, że produkty mięsne z laboratorium w niedalekiej przyszłości mogą stać się powszechne na rynku amerykańskim. 

 

Firmy, UPSIDE Foods oraz Good Meat (spółka zależna Eat Just), prowadziły już wcześniej rozmowy z FDA w celu uzyskania decyzji, że mięso laboratoryjne wytwarzane przez zakłady obu firm jest bezpieczne do spożycia przez ludzi. Oba podmioty dostały teraz zielone światło od USDA. Inne firmy, takie jak: Mosa Meat w Holandii i Believer Meats w Izraelu, także współpracują z FDA w celu uzyskania zezwolenia. Believer Meats jest w trakcie inwestycji – budowy nowego zakładu w Karolinie Północnej – która ma zostać uruchomiona na początku 2024 roku.

 

- Rozwój alternatywnego rynku mięsa to jeden z trendów, który już od dłuższego czasu przybiera na sile w skali globalnej. Ekspozycja konwencjonalnych firm drobiarskich na innowacyjne technologie pozyskiwania mięsa staje się coraz bardziej popularna. W projekty wyhodowania  mięsa w warunkach laboratoryjnych inwestują światowe koncerny mięsne, jak chociażby jedno z największych konwencjonalnych przedsiębiorstw drobiarskich, niemiecka grupa PHW, która zainwestowała w izraelski startup SuperMeat. Także amerykańska spółka Tyson Foods wsparła finansowo izraelski startup żywnościowy „czyste mięso” firmy biotechnologicznej Future Meat Technologies oraz projekt amerykańskiej firmy Memphis Meats. Tradycyjne firmy mięsne nie przechodzą także obojętnie obok możliwości zainwestowania w startupy zajmujące się wytwarzaniem roślinnych alternatyw dla tradycyjnego mięsa – czytamy w komentarzu Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

 

 

Źródło: KIPDiP

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: