Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Najwięcej mięsa marnotrawią Amerykanie

Redakcja
marnotrawstwo, mięso, USA

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Lejdy (Holandia)wynika, że ​​w Stanach Zjednoczonych w przeliczeniu na mieszkańca, wyrzuca się najwięcej mięsa. Co 6 kilogram mięsa na świecie nie jest spożywany z powodu marnotrawstwa.

 

Zostało to obliczone przez naukowców z Lejdy, którzy oparli się na danych ONZ z 2019 r. Chcieli  w ten sposób zapobiec zniekształceniu danych przez okres pandemii koornawirusa.

 

Badania nad globalnym marnowaniem mięsa pokazują zasadniczą różnicę między krajami rozwijającymi się a zamożnym zachodnim światem. W krajach rozwijających się zdecydowanie najmniej mięsa spożywa się na mieszkańca, a najwięcej mięsa traci się w wyniku śmiertelności na etapie odchowu zwierząt gospodarskich.

 

Z kolei w zamożnym świecie zachodnim zdecydowanie najwięcej tracą supermarkety i branża cateringowa, które kupują nadmierne zapasy. Śmiertelność w fazie odchowu jest zdecydowanie najniższa w Ameryce Północnej i Europie. Ameryka Południowa i świat azjatycki zajmują pozycję pośrednią.

 

Naukowcy przeprowadzili badanie, ponieważ choć dostępna jest coraz większa literatura naukowa na temat marnowania żywności, to zbyt mało jest informacji na temat cierpienia zwierząt związanego z ubojem i hodowlą. Tak opisują to naukowcy w raporcie opublikowanym w czasopiśmie naukowym „Zrównoważona produkcja i konsumpcja”.

 

 

Źródło: Pig Business

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: