Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Spada konsumpcja mięsa w Europie. W zeszłym roku przeciętny Polak zjadł 68 kg

Redakcja
mięso, konsumpcja, średnia, statystyka

W zeszłym roku w państwach członkowskich Unii Europejskiej spożyto średnio 64 kg mięsa na mieszkańca. Istnieją duże różnice pomiędzy poszczególnymi państwami członkowskimi. Polscy konsumenci statystycznie zjadają o 4 kg więcej mięsa od średniej unijnej. Liderem jest Irlandia, gdzie zjada się 86 kg mięsa na mieszkańca.

 

Od szczytu w 2019 r., spożycie mięsa na mieszkańca stale spada w państwach członkowskich UE. Według danych Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) spożycie mięsa na mieszkańca spadło w ciągu ostatnich czterech lat o 4,5 kg do 64,2 kg w 2023 r. Oznacza to roczny spadek średnio o 1,6%.

 

Pomiędzy poszczególnymi krajami występują duże różnice w wielkości spożycia: najwięcej mięsa na mieszkańca spożywa się w Irlandii (86 kg), na Cyprze (86 kg), w Portugalii (82 kg) i Hiszpanii (81 kg). Najmniej mięsa zjadają Słowacy i Bułgarzy – po 43 kg na mieszkańca. Polska z wynikiem 68 kg legitymuje się ponad przeciętną konsumpcją, a statystyczny mieszkaniec zjada o kilogram więcej mięsa rocznie niż Szwed i Włoch i mniej o 3 kg od Francuza, czy 7 kg mniej od Litwina. Taką samą średnią co Polska odnotowano w przypadku Czech i Węgier.

 

Ponadprzeciętny spadek spożycia w Niemczech

 

Niemcy zajmują przedostatnie miejsce wśród krajów UE-27 z wynikiem 51,6 kg na mieszkańca, czyli prawie o jedną piątą poniżej średniej UE. W Niemczech spadek w ciągu ostatnich czterech lat był jeszcze większy niż średnia w UE. O ile w 2019 r. w Niemczech na głowę mieszkańca przypadało 58,5 kg mięsa, o tyle w 2023 r. było to zaledwie 51,5 kg. Odpowiada to rocznemu spadkowi średnio o 3,1%.

 

AMI jako przyczyny spadku spożycia mięsa w UE podaje zmieniające się nawyki żywieniowe, większą świadomość zdrowotną, zwiększoną świadomość ekologiczną i zwiększoną dostępność roślinnych alternatyw dla mięsa.

 

 

Źródło: ISN

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: