zm skiba

skiba

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Spada konsumpcja mięsa w Europie. W zeszłym roku przeciętny Polak zjadł 68 kg

Redakcja
mięso, konsumpcja, średnia, statystyka

W zeszłym roku w państwach członkowskich Unii Europejskiej spożyto średnio 64 kg mięsa na mieszkańca. Istnieją duże różnice pomiędzy poszczególnymi państwami członkowskimi. Polscy konsumenci statystycznie zjadają o 4 kg więcej mięsa od średniej unijnej. Liderem jest Irlandia, gdzie zjada się 86 kg mięsa na mieszkańca.

 

Od szczytu w 2019 r., spożycie mięsa na mieszkańca stale spada w państwach członkowskich UE. Według danych Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) spożycie mięsa na mieszkańca spadło w ciągu ostatnich czterech lat o 4,5 kg do 64,2 kg w 2023 r. Oznacza to roczny spadek średnio o 1,6%.

 

Pomiędzy poszczególnymi krajami występują duże różnice w wielkości spożycia: najwięcej mięsa na mieszkańca spożywa się w Irlandii (86 kg), na Cyprze (86 kg), w Portugalii (82 kg) i Hiszpanii (81 kg). Najmniej mięsa zjadają Słowacy i Bułgarzy – po 43 kg na mieszkańca. Polska z wynikiem 68 kg legitymuje się ponad przeciętną konsumpcją, a statystyczny mieszkaniec zjada o kilogram więcej mięsa rocznie niż Szwed i Włoch i mniej o 3 kg od Francuza, czy 7 kg mniej od Litwina. Taką samą średnią co Polska odnotowano w przypadku Czech i Węgier.

 

Ponadprzeciętny spadek spożycia w Niemczech

 

Niemcy zajmują przedostatnie miejsce wśród krajów UE-27 z wynikiem 51,6 kg na mieszkańca, czyli prawie o jedną piątą poniżej średniej UE. W Niemczech spadek w ciągu ostatnich czterech lat był jeszcze większy niż średnia w UE. O ile w 2019 r. w Niemczech na głowę mieszkańca przypadało 58,5 kg mięsa, o tyle w 2023 r. było to zaledwie 51,5 kg. Odpowiada to rocznemu spadkowi średnio o 3,1%.

 

AMI jako przyczyny spadku spożycia mięsa w UE podaje zmieniające się nawyki żywieniowe, większą świadomość zdrowotną, zwiększoną świadomość ekologiczną i zwiększoną dostępność roślinnych alternatyw dla mięsa.

 

 

Źródło: ISN

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu