Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

FAO - przewidywania dot. produkcji, konsumpcji oraz handlu mięsem na świecie

Joanna Kawka

Według raportu FAO z listopada br., w 2013 r. światowa produkcja mięsa wzrośnie o 1,4% do około 308,3 mln ton.

Wzrost produkcji odnotowany zostanie przede wszystkim w krajach rozwijających się (+2%), w których obserwowana jest największa zwyżka popytu na mięso.

Wzrost produkcji dotyczyć będzie przede wszystkim mięsa drobiowego (+1,9%), wieprzowego (+1,7%) oraz owczego i koziego (+1,5%). W przypadku produkcji mięsa wołowego wzrost ten będzie dużo skromniejszy i wyniesie zaledwie 0,2%.

W 2013 r. do światowego handlu trafi łącznie około 30,1 mln ton mięsa, tj. o 1,1% więcej niż w 2012 r. Dynamika wzrostu będzie niższa niż w 2012 r. oraz dużo mniejsza niż w 2010 r. oraz w 2011 r., kiedy to wynosiła odpowiednio 6% oraz 7%.

Handel mięsem wołowym wzrośnie o 4,9%, natomiast owczym i kozim zwiększy się aż o 16,3%.

W 2013 r. do handlu trafi mniej mięsa wieprzowego (-2,1%) oraz drobiu (-0,4%).

Konsumpcja mięsa ogółem wzrośnie o 1,4% do 307,5 mln ton, natomiast spożycie przypadające na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 43,1 kg/osobę (wzrost o 0,3%). Spożycie mięsa w krajach rozwiniętych obniży się o 0,3% do poziomu 78,8 kg/osobę, natomiast w krajach rozwijających się zwiększy się o 1% do 33,5 kg/osobę.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: