Po znaczących spadkach produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej w ciągu ostatnich dwóch lat, w tym roku widać oznaki ożywienia.
Najnowsze dane Urzędu Statystycznego Unii Europejskiej (Eurostat) pokazują wzrost uboju świń o 2,0% w okresie od stycznia do kwietnia 2024 r. w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. W pierwszych czterech miesiącach tego roku w krajach członkowskich UE ubito 74,85 mln świń. Masy ubojowe były znacznie wyższe, przez co ilość wyprodukowanej wieprzowiny wzrosła o 3,7% do 6,95 mln ton.
Silniejszy wzrost w Europie Wschodniej
Szczególnie silny wzrost uboju odnotowały Chorwacja (+12,8%), Bułgaria (+12,7%), Polska (+10,9%) i Węgry (+10,3%). W głównych krajach produkujących wieprzowinę odnotowano również wzrost produkcji wieprzowiny. W Hiszpanii wzrost wyniósł 2,8%, w Niemczech 2,9%, a we Francji 3,1%. We Włoszech wolumen wzrósł o 3,2%, a w Belgii o 5,3%.
Masa uboju w Danii znacznie wzrosła
W Holandii i Danii odnotowano wzrosty po 2,8%. Szczególnie zauważalny jest rosnący wolumen uboju w Danii, gdzie ubito prawie 200 000 świń mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Jednak prawie o 6 kg wyższa masa ubojowa prowadzi do większej ilości uboju.
Załamanie produkcji w Grecji
Produkcja wieprzowiny spadła jedynie w kilku mniejszych państwach członkowskich, takich jak Łotwa, Słowacja, Słowenia i Grecja. Według danych Eurostatu spadki wahały się od 1,6% na Łotwie do 18,4% w Grecji.
Źródło: ISN