Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Wielu Niemców unika wieprzowiny z importu. Za rodzime mięso są skłonni zapłacić więcej

Redakcja
Niemcy, import, wieprzowina

Z badań przeprowadzonych wśród niemieckich konsumentów wynika, że ​​prawie 40 procent Niemców chciałoby jeść mięso z własnego kraju.

 

Na potrzeby Vion Consumer Monitor grupa Vion Food zleciła przeprowadzenie badania przez Consumer Panel Services GfK w marcu i kwietniu tego roku. Wynika z nich, że mięso z Niemiec cieszy się popularnością prawie 40 proc. ankietowanych Niemców, a 38 proc. twierdzi, że świadomie unika mięsa importowanego. W sondażu 61 procent zgodziło się ze stwierdzeniem: „Jestem skłonny wydać więcej pieniędzy na mięso z mojego regionu”. 

 

 

Ogólnie rzecz biorąc, dla 44 procent cena nadal odgrywa ważniejszą rolę niż na przykład pochodzenie regionalne. Dla niemieckich respondentów najważniejszym kryterium zakupowym jest „dobra jakość”. 65 procent woli mięso wyprodukowane w sposób zrównoważony. Ponadto 60 procent przy zakupie mięsa chce informacji na temat hodowli zwierząt. Po „dobrej jakości” istotna jest „świeżość produktów”. W dalszej kolejności plasuje się „dobry stosunek ceny do jakości” i „dobry wybór z regionu”.

 

Spadek spożycia mięsa

 

Oczekuje się, że spadające już spożycie mięsa na mieszkańca w Niemczech będzie kontynuowane w nadchodzących latach. Tak szacuje ponad połowa uczestników badania. Jako powody podają zdrowie, zrównoważony rozwój, możliwe podwyżki podatków i ogólny wzrost cen. Spośród respondentów 68 proc. nadal chce regularnie jeść mięso. Udział w grupie badawczej, która uważa mięso za niezbędny element diety, wynosi 64 proc., a 55 proc. zgadza się również ze stwierdzeniem, że jedzenie mięsa jest zdrowe.

 

Jednak drugi raz z rzędu tylko 10 proc. (2023: 9 proc.) Niemców zgadza się ze stwierdzeniem, że oczekiwane standardy jakości (np. higiena i dobrostan zwierząt) w dużych rzeźniach są wyższe niż w małych. Jednak według Vion to właśnie te firmy stale podnoszą standardy w branży poprzez rygorystyczne kontrole i własne wysiłki.

 

- Powraca zaufanie społeczne do mięsa jako naturalnego pożywienia i jego prawa do istnienia w ramach zbilansowanej diety – mówi Wilhelm Habres, dyrektor sprzedaży krajowej Vion w Niemczech, który od początku jest odpowiedzialny za Vion Consumer Monitor. - Musimy teraz opierać się na tym jako cała branża, przy wiążącym wsparciu polityków i aktywnie pracować nad przełamaniem uprzedzeń w społeczeństwie. We wszystkich naszych lokalizacjach przywiązujemy dużą wagę do regionalizmu, dobrostanu zwierząt i bezpieczeństwa żywności. Nasze drzwi są otwarte, aby każdy mógł na własne oczy zobaczyć, jak wdrażamy i chronimy nasze wysokie standardy.

 

 

Źródło: Pig Business

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: