Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Zapas mięsa w amerykańskich chłodniach rośnie

Redakcja

Zapasy mięsa w amerykańskich chłodniach rosną od końca 2014 r., co jest odzwierciedleniem kilku czynników, min. wzrostu produkcji wieprzowiny oraz drobiu, zakłóceń eksportu mięsa z powodu blokad portów, wzrostu wartości dolara amerykańskiego, epidemii ptasiej grypy, a także wzrostu importu mięsa wołowego.

Pod koniec lutego br. zapasy mięsa wołowego w amerykańskich chłodniach (w większości mięsa drobnego bez kości) były o 20% wyższe niż przed rokiem,wynosząc 223,2 tys. ton. Był to tym samym najwyższy poziom zapasów odnotowany od kwietnia

2013 r. Ponadto zapasy mięsa wieprzowego zwiększyły się o 5% do 311,2 tys. ton (w tym największy wzrost, o 18%, dotyczył szynek bez kości), natomiast składy mięsa z kurczaków wzrosły o 8% do 332 tys. ton.

Warty zauważenia jest fakt, że w przypadku drobiu zwiększyły się zapasy całych piersi oraz mięsa z piersi kurczaków, tj. najpopularniejszych rodzajów mięsa drobiowego spożywanego w Stanach Zjednoczonych. Spadły za to, i to znacząco, zapasy skrzydełek, co oznacza wzrost ich popularności wśród konsumentów amerykańskich. Zanotowano także znaczną ilość mięsa jagnięcego oraz baraniego w chłodniach, która osiągnęła swój szczyt w sierpniu oraz we wrześniu 2014 r., i wynosi obecnie 16,7 tys. ton, tj. o 40% więcej niż przed rokiem.

Wysoki poziom zapasów wszystkich gatunków mięsa może oznaczać, że wpłyną one negatywnie na poziom cen w najbliższym czasie, jednakże amerykańscy eksperci uważają, że wiosna oraz letni sezon grillowy przyczynią się do powrotu popytu na mięso i ceny nie będą się obniżać.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: