Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Wstrzymano dopłaty do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny

Redakcja

Jak już informowaliśmy KE rozważała zawieszenie dopłat do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny. 30 kwientnia ukazało się rozporządzenie w tej sprawie. Możliwość składania wnisoków została zawieszona na okres 2- maja 2015r. Od momentu wprowadzenia dopłat, czyli od 9 marca br. polscy rolnicy złożyli wnioski na 7,65 tys. ton mięsa.

W dn. 30 kwietnia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/679 z dn. 29 kwietnia 2015 r. zawieszające składanie wniosków o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, przewidziane w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2015/360. Rozporządzenie 2015/679 wchodzi w życie w dn. 1 maja br. Możliwość składania wniosków zostaje zawieszona na okres od 2 do 8 maja br. Wnioski o zawarcie umów złożone w tym okresie nie będą przyjmowane. Wnioski złożone od dn. 29 kwietnia 2015 r., w przypadku których decyzja o przyjęciu byłaby podjęta w okresie 2-8 maja br., zostają odrzucone.

Wnioski o dopłaty można było składać od dn. 9 marca br. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i zwyżkę cen. Za zamknięciem systemu wsparcia przemawia bieżąca analiza sytuacji rynkowej, która wskazuje na wzrost cen od czasu jego wprowadzenia. Komisja zamierza teraz przedłożyć odnośne rozporządzenie zamykające system dopłat do zaopiniowania Komitetowi ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych.


Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od 9 marca do 27 kwietnia br. w ramach mechanizmu dopłat wszystkie państwa członkowskie UE złożyły wnioski na 63,507 tys. ton wieprzowiny. O największe ilości wnioskowały Dania (15,25 tys. ton), Hiszpania (13,72 tys. ton), Niemcy (7,96 tys. ton) i Polska (7,65 tys. ton). Ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono w magazynach najwięcej elementów bez kości (63% ogółu przechowywanego mięsa).

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: